Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

50 shades of green

Blogginnlegg   •   jun 26, 2016 10:57 CEST

Kronikk på nenyheter.no av Kjetil Gulbrandsen, prosjektleder for «Merverdien av grønne bygg». Han underviser til daglig i energi- og miljøfag ved Høgskolen i Østfold.

Verdien på et grønt bygg i Oslo på 20 000 kvadratmeter kan være hele 68 milloner kroner større enn for et sammenlignbart bygg som ikke er grønt.

Deltagere i undersøkelsen «World Green Building Treds» oppgir at grønne bygg har 7 % høyere omsetningsverdi enn tilsvarende ikke-grønne bygg. Hvis vi legger samme forutsetning til grunn for en eiendom i Oslo på 20 000m2, betyr det en merverdi på 68 millioner. Da blir 68-millioner-spørsmålet hvordan vi skal gjenkjenne dette grønne bygget.

«Shades of green» vil være summen av dokumenterte kvaliteter. ISO-standardens brede tilnærming omfatter fokus på klassiske miljøtema som energi, avfall og utslipp, men i tillegg er det mange kvaliteter du kanskje i utgangspunktet ikke ville assosiere med grønne bygg: 

  • Hvordan skal brukere komme seg til og fra bygget? 
  • Hvilke kvaliteter må inkluderes for å få kontroll på driftskostnader på kort og på lang sikt? 
  • Hvilke kvaliteter vil være sentrale for å sikre brukertilfredshet og brukereffektivitet? Hvilke kvaliteter vil være avgjørende for at bygget skal være best mulig tilrettelagt for framtidige krav fra myndigheter og kunder? 
  • Hvilke kvaliteter vil bidra til å bygge virksomhetens omdømme overfor egne ansatte, leietagere og samfunnet rundt?

Les mer på NEnyheter.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks <a href="http://byggalliansen.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Personvernerklæring</a>.