Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

FoU-innsikt 1: BIM og grønne bygg

Blogginnlegg   •   apr 25, 2018 06:09 CEST

Bildet er fra det digitale veikartet til BNL.

Internasjonal forskning bekrefter konklusjonen fra vårt FoU-prosjekt «Merverdien av grønne bygg»: BIM vil spille en avgjørende rolle i utviklingen av en grønnere byggportefølje

Av Kjetil Novang Gulbrandsen

Artikkelen «Renewable and Sustainable Energy Reviews» skriver dette: “Advanced information and communication technologies will play a crucial role to assist the development of green building”. 

Internasjonale undersøkelser etterlyser gode eksempler på hvordan BIM kan integreres i de ulike livsfasene til det grønne bygget. Blant annet for å øke kunnskapen om driftstiden – både byggets ytelse og brukernes tilfredshet. Dette er et såpass hett tema at det har fått sin egen merkelapp: "Post occupancy evaluation". Norge bør kunne levere slike gode eksempler på bruk av BIM. Det digitale veikartet for byggenæringen er et godt utgangspunkt. Dokumentet er fulgt opp av Norsk Eiendom i deres Grunnlag for digital eiendomsledelse og -forvaltning. Med Norsk Eiendom og Bygg 21 sitt initiativ til foreningen "Samarbeid for digitalisering", bør det ligge godt til rette for å sette fart i riktig retning, og unngå å havne i dype proprietære grøfter.

Artikkelen "Enhancing environmental sustainability over building life cycles through Green BIM: A review" gir en god innføring, og sammendraget kan du lese her.

Dessverre er det ikke tillatt å gjengi artikkelen i sin helhet, men du kan laste den ned fra forskningsdatabasen mot betaling.

Hva er FoU-innsikt? Artikler innen forskning og utvikling utgjør vår mest pålitelige kilde til faginformasjon, og gir innsikt som er viktig når strategier skal formes. Det kreves abonnement på kostbare databaser dersom man skal ha tilgang. Vi ønsker å bidra til spredning av de mest interessante artiklene fra et utvalg på over 400 forskningsartikler innen bærekraftige bygninger. Resultatet publiserer vi fortløpende gjennom våre nyheter "FoU-innsikt", og forsøker samtidig å koble innholdet til aktuelle utfordringer i norsk byggenæring. God lesning.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.