Gå videre til innhold
Avantor har transformert Nydalsveien 28 (NY28) til å bli et effektivt og moderne kontorbygg med fokus på inneklima, energi og miljø.
Avantor har transformert Nydalsveien 28 (NY28) til å bli et effektivt og moderne kontorbygg med fokus på inneklima, energi og miljø.

Nyhet -

Månedens bygg mai 2016: Avantor - Rehabilitering av Nydalsveien 28 i Oslo

I Avantor har satsingen på miljø vært sentral helt siden utbyggingen av Nydalen startet tidlig på 90-tallet. For å kunne omskape et tidligere industriområde til en grønn og moderne bydel, måtte man bestemme seg for å sette miljøstrategi øverst på agendaen. For øyeblikket jobber Avantor med en rekke spennende miljøprosjekter som sertifiseres i henhold til BREEAM NOR og BREEAM-in-use.

De siste to årene er det Nydalsveien 28 som er blitt rehabilitert for å møte morgendagens krav til et tidsmessig kontorbygg. Avantor har benyttet NYARK og Betonmast i forbindelse med rehabiliteringsarbeidet.

Bygget ble opprinnelig bygget i 1941 som hovedkontor for Christiania Spigerverk. Det er opp gjennom årene blitt om- og påbygget en rekke ganger og har blant annet huset Elkem og Evry. Bygget ligger sentralt plassert i Nydalen, og består i dag av 24 000 m2 kontor og opplevelsessenter.

Miljøambisjon for bygget ble grundig vurdert før oppstart av prosjektering.

- Vi måtte blant annet vurdere om det miljømessig var riktig å rive og kaste alt av vinduer og fasader med betydelig gjenværende levetid for å oppnå topp sertifisering og merking. Avgjørelsen ble til slutt å beholde en del vinduer og fasader fra slutten av 90-tallet, sier Terje Løvold, prosjektdirektør i Avantor.

Etter en systematisk gjennomgang av hva som burde beholdes og hva som burde rives har bygget til slutt oppnådd BREEAM NOR sertifisering Very good og energiklasse C.

Bygget ble i forbindelse med rehabiliteringen også tilknyttet Nydalen Energi, en lokal energisentral i Nydalen som tilbyr høy andel fornybar fjernvarme og fjernkjøling.

- Siden Nydalen Energi leverer varme og kjøling til flere enn fem bygg, får vi ikke lov til å bruke de reelle virkningsgradene på energisentralen i energimerkeberegningene. I stedet må vi legge de generelle virkningsgradene for fjernvarme til grunn, og erfaringsmessig må et bygg tilknyttet fjernvarme tilfredsstille tiltak på nivå med lavenergi for å kunne oppnå energiklasse B, forklarer Løvold.


Et utvalg av miljøtiltakene i prosjektet:

  • Eksisterende panelovner er byttet med radiatorer
  • Alle ventilasjonsaggregater er skiftet ut og tilknyttet fjernvarme/fjernkjøling
  • Behovsstyrt ventilasjon og varme (tilstedeværelse, temperatur og CO2)
  • Nytt EOS og SD-anlegg
  • Yttervegger på de eldre delene av bygningsmassen er etterisolert, og tettheten forbedret. Det er gjennomført termofotografering og tetthetsprøving av fasader.
  • En stor andel vinduer er skiftet ut med vinduer med lav u-verdi
  • Utvendig energiscreen tilknyttet værstasjoner er montert
  • LED er benyttet for belysning i alle arealer
  • Det er etablert sykkelparkering for 100 sykler med servicestasjon for sykkelvedlikehold
  • Det er etablert fasiliteter for smøring og preparering av ski. I Nydalen er det nesten ski inn/ ski ut.
  • Stort garderobeanlegg med dusj, garderobeskap og tørkemuligheter for klær er etablert
  • Avfallsrom med plass til 8 avfallsfraksjoner og vannuttak for rengjøring


Leietakere i bygget er blant annet MAD arkitekter, Regus, Sats Elixia (hovedkontor), Itera, Statnett, NYARK, Brick, The Assessment Company, Novo Nordisk, Fangene på fortet, Proffcom, Godt Brød og Avantor.

Det er fortsatt noe ledige lokaler i bygget, se NY28.no eller avantor.no.

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897