Gå videre til innhold
Merverdien av "grønne bygg"

Blogginnlegg -

Merverdien av "grønne bygg"

ISO-standarden som kom i 2012 slår fast at det bærekraftige bygget må adressere alle de 3 såkalte bærekraft-pilarene: Økonomi, miljø og brukervelferd. Samtidig angis det 14 ulike hovedområder som må inngå for å sikre tilstrekkelig miljøfaglig bredde. Forskningsprosjektet «Merverdien av grønne bygg» er i gang med en undersøkelse for å kartlegge kunnskap og holdninger om det grønne bygget blant aktører i det norske bygge markedet. Planen er å følge utviklingen i grønne holdninger og grønn kunnskap i årene framover.

«Merverdien av grønne bygg» er et samarbeid mellom Grønn Byggallianse og Høgskolen i Østfold. Prosjektet startet senhøsten 2015, og arbeidet innledningsvis har vært knyttet til å sikre en kunnskapsbasert definisjon av «merverdi» og av «grønne bygg». Alle i norsk byggenæring har trolig assosiasjoner knyttet til «grønne bygg», men begrepet fylles med svært ulikt innhold. Det er en utfordring i forhold til å måle verdi.

Videre i prosjektet kommer vi til å arbeide med dokumentasjon av hvilke resultater de grønne byggene oppnår både økonomisk, miljømessig og i forhold til brukertilfredshet. Vi mener det er avgjørende for troverdigheten til de grønne byggene at effekten av de kvalitetene man har lagt inn i byggene i størst mulig grad kan bevises. Bevisene må komme fra systematisk måling av ytelse i driftstiden. Det vil bli etablert piloter for å teste ut løsninger for slik dokumentasjon. I hovedsak blant Grønn Byggallianse sine medlemmer.

Undersøkelsen om anerkjennelse av grønn merverdi, som nå kjøres elektronisk blant medlemmer i Grønn Byggallianse, vil bli utvidet til å omfatte et så bredt utvalg leietagere som mulig. Det er disse som vil utgjøre markedet for byggeiere i fremtiden. Leietageres etterspørsel vil – sammen med myndighetsrammer – være de viktigste driverne for en grønn utvikling.

Emner

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897