Følg Grønn Byggallianse

Merverdien av "grønne bygg"

Blogginnlegg   •   mai 30, 2016 19:02 CEST

ISO-standarden som kom i 2012 slår fast at det bærekraftige bygget må adressere alle de 3 såkalte bærekraft-pilarene: Økonomi, miljø og brukervelferd. Samtidig angis det 14 ulike hovedområder som må inngå for å sikre tilstrekkelig miljøfaglig bredde. Forskningsprosjektet «Merverdien av grønne bygg» er i gang med en undersøkelse for å kartlegge kunnskap og holdninger om det grønne bygget blant aktører i det norske bygge markedet. Planen er å følge utviklingen i grønne holdninger og grønn kunnskap i årene framover.

«Merverdien av grønne bygg» er et samarbeid mellom Grønn Byggallianse og Høgskolen i Østfold. Prosjektet startet senhøsten 2015, og arbeidet innledningsvis har vært knyttet til å sikre en kunnskapsbasert definisjon av «merverdi» og av «grønne bygg». Alle i norsk byggenæring har trolig assosiasjoner knyttet til «grønne bygg», men begrepet fylles med svært ulikt innhold. Det er en utfordring i forhold til å måle verdi.

Videre i prosjektet kommer vi til å arbeide med dokumentasjon av hvilke resultater de grønne byggene oppnår både økonomisk, miljømessig og i forhold til brukertilfredshet. Vi mener det er avgjørende for troverdigheten til de grønne byggene at effekten av de kvalitetene man har lagt inn i byggene i størst mulig grad kan bevises. Bevisene må komme fra systematisk måling av ytelse i driftstiden. Det vil bli etablert piloter for å teste ut løsninger for slik dokumentasjon. I hovedsak blant Grønn Byggallianse sine medlemmer.

Undersøkelsen om anerkjennelse av grønn merverdi, som nå kjøres elektronisk blant medlemmer i Grønn Byggallianse, vil bli utvidet til å omfatte et så bredt utvalg leietagere som mulig. Det er disse som vil utgjøre markedet for byggeiere i fremtiden. Leietageres etterspørsel vil – sammen med myndighetsrammer – være de viktigste driverne for en grønn utvikling.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://byggalliansen.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.