Gå videre til innhold
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen løftet fram mindre riving som et viktig klimatiltak under en debatt på Arendalsuka.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen løftet fram mindre riving som et viktig klimatiltak under en debatt på Arendalsuka.

Nyhet -

​Klima- og miljøministeren vil ha mindre riving

- Å bygge om og bruke eksisterende bygg må vi gjøre mye, mye mer av. Det er det suverent mest klimavennlige vi kan gjøre, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da byggenæringen arrangerte debatt på Arendalsuka.

Da Grønn Byggallianse, Norsk Eiendom, Huseiernes Landsforbund og Stærk & Co inviterte til paneldebatt på Arendalsuka, slo klima- og miljøministeren et slag mot å rive.

Daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Bramslev, er enig i at mindre riving er avgjørende for å få ned klimagassutslippene fra bygg- og eiendsomssektoren.

- Det er store klimagassutslipp knyttet til produksjon, transport og oppføring av bygningsmaterialer til et bygg. Utslipp knyttet til riving og oppføring av et nytt like stort kontorbygg bygg tilsvarer ett års utslipp fra ca. 14 000 biler. Så en utbygger som tenker seg om før han river, har stor påvirkningskraft, sier Katharina Bramslev.

Vil vite mer om hvorfor mange bygg rives

Klima- og miljøministeren gjorde det klart at han vil vite mer om årsaker til at mange bygg rives. Kommentaren kom etter at konsernsjef i OBOS Daniel K. Siraj pekte på at utviklere møter barrierer for å rehabilitere fremfor å rive.

Bramslev er glad for at Elvestuen løftet fram miljø- og klimagevinsten ved å bygge om fremfor å bygge nytt.

- Viktige virkemidler for å få til mindre riving er strengere kriterier for å få rivetillatelse og tydeligere skille mellom krav til eksisterende bygg og nybygg i teknisk forskrift. En utfordring for mange utbyggere er usikkerhet om når dagens forskriftskrav slår inn ved rehabilitering. Dette bidrar til usikre kalkyler og bidrar til at færre velger å bygge om i stedet for å rive, sier Bramslev.

Grønn Byggallianse deler gode eksempler

Et annet viktig virkemiddel er å dele gode eksempler og kunnskap om mulighetene ved å transformere bygg.

- Vi vil fremover løfte frem inspirerende eksempler der eksisterende bygg har blitt transformert med nye funksjoner i prosjekter med høy kvalitet, forteller Bramslev.

Grønn Byggallianse kommer snart med veilederen «Tenk deg om før du river», med alternative løsninger til deg som vurderer å rive.

Trenger insentiver for de som ligger i front

Bramslev kom i sin oppsummering med en utfordring til myndighetene:

- Vi har det svært travelt med klimakutt. Tiden er moden for strengere riverestriksjoner og for å sette et tak for klimagassutslipp fra materialer i TEK. Vi trenger lovkrav for å få alle med på en nødvendig endring, men vi trenger samtidig insentiver for de mest ambisiøse som tar kostnadene med å ligge i front på bærekraftige løsninger.

Du kan fortsatt se debatten

Lokalet i Arendals Sjømandsforening var smekkfullt under debatten, og mange måtte følge arrangementet via stream.

Thor Olaf Askjer fra Norsk Eiendom, Katharina Bramslev fra Grønn Byggallianse og Morten Andreas Meyer fra Huseiernes Landsforbund innledet.

I tillegg til Ola Elvestuen, Daniel K. Siraj, og Olav Birkenes fra Birk & Co deltok Camilla Moneta fra Norske arkitekters landsforbund i paneldebatten.

Hege Schøyen Dillner fra Grønn Byggallianse ledet arrangementet, mens Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom ledet paneldebatten.

Gikk du glipp av debatten? Da kan du se den her.

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897