Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Regjeringskvartalet viser vei mot et bærekraftig samfunn

Nyhet   •   mai 30, 2018 14:57 CEST

Illustrasjon av det nye regjeringskvartalet fra februar 2018. Foto: Statsbygg / Team Urbis

Statsbygg melder at de ønsker en helhetlig miljøsatsing på det nye regjeringskvartalet. Blant annet er Statsbygg i dialog med prosjekteier KMD om å sertifisere prosjektet til BREEAM Excellent. Dette er et svært positivt signal fra en viktig aktør.

-En BREEAM-sertifisering forplikter hele veien til mål, og vi synes det er flott at Statsbygg tenker langsiktig og ambisiøst i sin miljøsatsing, sier sertifiseringssjef i NGBC, Viel Sørensen som fortsetter:

-BREEAM-NOR Excellent er et av de høyeste nivåene, og vil kreve mye planlegging fra begynnelse til slutt, men til gjengjeld vil regjeringskvartalet stå som et bærekraftig praktbygg som vil vare – og gi noe tilbake til samfunnet, avslutter Sørensen.

Verdens eldste miljøsertifiseringssystemBREEAM er verdens eldste og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, oget BREEAM-NOR sertifikat utstedes i fem nivåer; Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. Sertifiseringen er basert på dokumentert miljøprestasjon i ni kategorier – ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi samt forurensning.

Ga tidlig høringsinnspillNGBC og Grønn Byggallianse ga allerede i mars innspill til representantforslag om at det burde stilles ambisiøse miljøkrav ut fra et helhetsperspektiv. Bruk av BREEAM var et av forslagene som ble spilt inn da et slikt system sikrer helhetsfokus, og at miljømålene blir fulgt opp og dokumentert.

-Det ser ut som vi har blitt hørt og det er jo flott, sier daglig leder i NGBC og Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev som fortsetter:

- BREEAM-NOR, blir i stor grad brukt av markedet i dag. Blant annet er 70 % av alle kontorbygg i Oslo klassifisert etter denne standarden siden den kom til Norge i 2012). Bruk av et system som byggebransjen og markedet kjenner, vil sikre en bedre forutsigbarhet. Bransjen har de siste seks årene arbeidet sammen for å utvikle, teste og tilpasse seg BREEAM-NOR, nettopp for å sikre en helhetlig tankegang i henhold til miljø og klima, sier Bramslev.

-Regjeringskvartalet kan- og bør være fyrtårnet som viser veien til det bærekraftige samfunnet vi jobber mot, avslutter hun.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.