Gå videre til innhold
Av daglig leder Katharina Th. Bramslev
Av daglig leder Katharina Th. Bramslev

Blogginnlegg -

Felles dugnad for å vekke klimakjempen

Under World Green Building Week har aktører over hele verden stått sammen for å bidra til at bygg- og eiendomssektoren handler i møte med klimaendringene.

Sammen med World Green Building Council og våre søsterorganisasjoner i andre land, har vi denne måneden deltatt i kampanjen #ActonClimate.

Målet har vært å engasjere bygg- og eiendomssektoren, politikere og myndigheter til å skru opp farten og innsatsen for å levere nullutslippsbygninger. Dette er arbeid vi gjør hver dag, men det har vært ekstra motiverende å bli minnet om at vi er flere hundre tusen som jobber mot samme mål. Det styrker håpet om at vi skal lykkes.

Vi tror på å inspirere gjennom eksempler og har i dette nyhetsbrevet blant annet valgt å løfte fram det nye Klimahuset i Oslo som månedens prosjekt og dele Oslo S Utviklings erfaringer med å kutte utslipp ved hjelp av klimagassregnskap.

Høydepunktet for oss forrige uke var webinaret Lunsj med klimakjempen, der over 100 nysgjerrige møttes til lynkurs om klimakuren for bygg- og eiendomssektoren.

Der fortalte jeg om de fem viktigste klimatiltakene for vår bransje:

  1. Vi må rive mindre.
  2. Vi må ombruke flere materialer.
  3. Vi må velge løsninger og byggevarer som gir lave utslipp i et livsløpsperspektiv.
  4. Bygge- og anleggsplassene må være 100 % fossilfrie og snart helt utslippsfrie.
  5. Vi må energieffektivisere eksisterende bygg.

Lunsjen ble tatt opp og fikk du ikke med deg sendingen, kan du se den her. #ActonClimate-kampanjen løfter fram at grønne bygg er viktig både for samfunnet, planeten og økonomien.

Grønne bygg inkluderer helsefremmende tiltak i bygg. Vi er bevisst på at klimafokus må samspille med å bygge for helse og komfort. Det er Klimahuset et godt eksempel på. Jeg besøkte bygget forrige uke og fikk umiddelbar lyst til å ta med både mann og barn hit for å merke den helt spesielle godfølelsen der. Både utstillingen og bygget spiller på alle sansene.

I et større samfunnsperspektiv, vil det å investere i nye og eksisterende nullutslippsbygninger stimulere til innovasjon, aktivere hele verdikjeden og skape arbeidsplasser. Den fantastiske nyheten om at Norcem og Heidelberg nå får støtte til karbonfangst startet med byggherrer som etterspurte sement med mindre CO2- utslipp og vil resultere i at Norge kan eksportere en innovativ klimaløsning med stor effekt.

Bærekraft påvirker i økende grad rammebetingelsene for vår bransje, og med det øker konkurransefordelene for de som går foran. Jeg tror at det viktigste som vil dytte bransjen i tiden som kommer, er EUs nye klassifiseringssystem for bærekraftig investeringer, den såkalte taksonomien. Kravene der er oppsiktsvekkende konkrete og ambisiøse og «money talks». Sånn er det bare.

Grønn Byggallianse jobber tett med Finans Norge for å hjelpe både bygg- og finansnæringen til å forstå hva taksonomien vil bety. dere. Se gjerne den ferske Q&A-en vi har laget med Finans Norge og Norsk Eiendom om dette.

Grønn Byggallianse består av 300 medlemmer som er med på en felles dugnad. Vi i administrasjonen vil fortsette å veilede, dele gode eksempler og legge til rette for erfaringsutveksling. Med tilsvarende innsats verden over skal vi klare å møte utfordringene. 

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Spesialrådgiver, Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897