Gå videre til innhold
Bygg21 har som mål at vi skal redusere byggekostnader med 20%, men uten at det går på bekostning av helse, miljø eller byggets årskostnader, sier Katharina Bramslev. Bilde Arve Brekkhus, Bygg.no
Bygg21 har som mål at vi skal redusere byggekostnader med 20%, men uten at det går på bekostning av helse, miljø eller byggets årskostnader, sier Katharina Bramslev. Bilde Arve Brekkhus, Bygg.no

Blogginnlegg -

​Katharina Bramslev leverte Bygg21-rapporten Gode bygg og områder - for helsa, miljøet og lommeboka

Mandag fikk kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland overlevert de tre første Bygg21-rapportene med forslag til forbedringer i bygge- og eiendomssektoren.

Bygg.no var til stede og skriver i sin artikkel om Sissel Leire, styreleder i Bygg21 som overrakte rapportene: – Det er lagt ned en omfattende jobb av disse arbeidsgruppene, og gruppelederne er våre helter. Rådene i rapporten er så spisset at de skal være enkle, noe som er meget viktig for at de skal bli tatt i bruk av næringens aktører og omsette arbeidet som er gjort gjennom Bygg21 i praktisk arbeid, sier Sissel Leire.

Monica Mæland ved overrekkelsen: – Det er viktig å få disse rapportene, og ikke minst veldig bra at næringen selv, med litt dytt fra departementet, har satt seg sammen og gjort denne omfattende jobben. Vi er helt overbevist om at de beste forslagene kommer fra de som kjenner næringen med sin utfordringer. Jeg har stor tro på at måten dere har jobbet på er den riktige, sa Mæland.

I hovedrapporten til arbeidsgruppen Bramslev har ledet, kommer gruppen med tre råd:

Næringen og myndighetene bør aktivt benytte 10 kvalitetsprinsipper for bærekraftige bygg og områder. NGBC (Norwegian Green Building Council) oppfordres til å påta seg oppgaven med å forvalte og videreutvikle kvalitetsprinsippene.

Eiendomsnæringen, finansnæringen og myndighetene må etablere insentiver som stimulerer til å utvikle og etterspørre bærekraftige bygg og områder, som grønn finansiering, reduserte skatter og avgifter, høyere utnyttelsesgrad, forrang i plan- og byggesakskøen.

­Myndighetene bør ta utgangspunkt i næringens totale betydning for Norges klimaregnskap, og ta hensyn til både direkte og indirekte utslipp ved utforming av klimapolitikken.

Last ned rapportene her

Gruppen har bestått av:

  • Daglig leder Katharina Bramslev (leder) i Grønn Byggallianse
  • Overlege Tor Erik Danielsen i Arbeidstilsynet
  • Siviløkonom Christian Lorange i Arealstatistikk
  • Seniorrådgiver Morten Haveraaen i Statsbygg
  • Head of Real Estate Finance Kristin Kongsrud i SEB
  • Partner, Næringsmegling Tom Brinck-Mortensen i Moment Eiendom
  • Partner, arkitekt Cathrine Vigander i Element Arkitekter
  • Kvalitetssjef Stein Solvik i JM Norge

Det er til sammen seks hovedrapporter som er bestilt av Bygg21:

  • Gode bygg og områder - for helsa, miljøet og lommeboka
  • En god start - beste praksis for plan og byggeprosesser
  • Enkelt og presist - nødvendig kunnskap om bygg- og eiendomsnæringens utvikling
  • De neste tre blir levert i 2019

Lenker

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897