Gå videre til innhold
Byggmester og daglig leder i Dahlbo Bygg AS, Daniel Dahlbo, bruker tid på å oppdatere seg og argumentere for lønnsomheten i bærekraftige løsninger. Foto: Privat
Byggmester og daglig leder i Dahlbo Bygg AS, Daniel Dahlbo, bruker tid på å oppdatere seg og argumentere for lønnsomheten i bærekraftige løsninger. Foto: Privat

Nyhet -

Min metode: Byggmester Daniel Dahlbo så at det var et marked for små bærekraftige aktører

Byggmester og daglig leder Daniel Dahlbo setter av tid til å tilegne seg kunnskap og oppdatere seg på det siste – en investering han har fått igjen for.

Navn: Daniel Dahlbo

Alder: 28

Bor: Åsgardstrand

Utdanning: Tømrer med mesterbrev, Bærekraft som konkurransefortrinn (BI-kurs)

Stilling: Byggmester/daglig leder

– Jeg så tidlig at det var mulig å posisjonere seg på bærekraft og det har jeg vunnet på. Det har hatt fokus fra start og vi har gjort det vi kunne, tross størrelsen.

Daniel Dahlbo er byggmester og daglig leder i Dahlbo Bygg, en liten bedrift som har vunnet flere små oppdrag på grunn av profilen sin. Kalenderen for 2022 er full og nå er Dahlbo på jakt etter tre nye ansatte, i tillegg til de fem faste innleide han bruker.

– Jeg har måtte satt av tid både til å bygge nettverk, dra på kurs og lese meg opp, men jeg har fått igjen for det, forklarer byggmesteren.

Byggmesterdrømmen

Så lenge han husker har Dahlbo visst at det var byggmester han skulle bli.

– Jeg har alltid likt å bruke hendene og skape noe, men de siste årene har jeg blitt mer interessert i det byggtekniske, forteller 28-åringen.

Planen var egentlig å studere videre til å bli byggingeniør, men da oppdragene begynte å komme og Dahlbo følte seg ferdig med studier, valgte han i 2018 å starte opp enmannsbedriften Dahlbo Bygg AS.

Fra å være en tradisjonell tømrerbedrift, valgte Dahlbo å satse videre på kompetanse og tjenester rundt det byggtekniske.

– Man merker trykket på grønn finansiering, også på privatmarkedet. Dette med rådgiving er økende, fordi bærekraft og økonomi etter hvert går hånd i hånd. Det blir mer og mer grønne oppussingslån, og for de store eiendommene er det BREEAM, sier Dahlbo.

– Hva er det viktigste bransjen har lært deg?

– Jeg har lært mye om det å effektivisere prosesser og bruke teknologi for å finne nye smarte løsninger. Det handler om å gjøre prosesser mer effektive og jeg lært at det er mye å hente på å se litt tilbake, sier Dahlbo.

Gammel kunnskap og teknologi

Byggmesteren har latt seg inspirere av gamle stavkirker, som han forteller at ble løftet fram på Byggkvalitetsdagen.

– Massivtre og grønne tak er egentlig en modernisering av gamle byggemetoder som har fungert. Jeg har tro på bruk av naturlige materialer som tre, som er designet utenfor menneskets kontroll. Det er ikke vi som har laget den teknologien, understreker 28-åringen.

Dahlbo bruker teknologiske verktøy som BIM (bygningsinformasjonsmoddelering) og merker stor effekt av bedre samhandling mellom ulike faggrupper.

– Med bedre samhandling kan man korte ned byggeprosessen, noe som også kutter utslipp. Samarbeid er nok det viktigste, som vi må bli ennå flinkere på, understreker han.

Ombrukserfaring

– Hvilket prosjekt er du mest fornøyd med?

– Jeg har jobbet tett opp mot Asplan Viak på et prosjekt i Tønsberg, som er et kombinasjonslokale med kafé og butikk som satser på bærekraftige produkter, emballasje og råvarer. Det er mye fokus på bærekraft og ombrukt. Et kult konsept, der jeg har lært mye om å tenke ombruk, noe bransjen dessverre ikke har vært så flinke på. Det har vært for lite fokus på ombruk, og økonomisk lønnsomt å rive, kaste og bygge nytt, sier Dahlbo.

Lønnsom argumentasjon

For Dahlbo har det vært viktig å sette av tid til å holde seg oppdatert, bli Miljøfyrtårn-sertifisert og hele tiden bedre klimatallene på alt fra transport til innkjøp.

Selv har han lært mye av å prøve og feile, og både ser og hører at det er når det blir lønnsomt at bærekraft for alvor blir prioritert.

– I det siste så har det vært økende fokus på det å kartlegg lønnsomheten i det. I samarbeid med arkitekt og andre eksterne har jeg da fått gjennomslag og fått trumfa igjennom til byggherre, sier Dahlbo, som ønsker seg enda mer kompetanse på feltet for å kunne argumentere enda bedre.

Emner

Pressekontakt

Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897
Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Politikk og kommunikasjon 901 800 27