Gå videre til innhold
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er blant de nordiske ministrene som har signert erklæringen. Foto: Torbjørn Tandberg
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er blant de nordiske ministrene som har signert erklæringen. Foto: Torbjørn Tandberg

Nyhet -

Nordiske ministre: Vi må endre måten vi bygger, renoverer og bor

De nordiske ministrene har sammen erklært at vi ikke når våre klimamål uten en rask endring i hvordan vi bygger, renoverer og bor. Grønn Byggallianse ønsker en marsjordre fra politiske ledere velkommen.

De nordiske ministrene ansvarlig for bygg- og eiendomssektoren i sine land, slår i en erklæring fast at de skal bekjempe klimaendringene og redusere utslippene fra bygg- og eiendomssektoren. Der skriver de at mengdene klimagassutslipp og avfall fra sektoren er uholdbare.

Hele erklæringen kan du lese her.

Ministrene uttrykker forpliktelse til det pågående arbeidet for en bygg- og eiendomssektor med lave klimagassutslipp, som også er basert på sirkulære prinsipper.

I tillegg ber de generalsekretæren i Nordisk Ministerråd om å utforske muligheter for økonomisk støtte til harmonisering av regelverk for bygninger og reduksjon av klimagassutslipp fra bygg- og eiendomssektoren.

Plan- og bygningsetaten og Klimaetaten i Oslo kommune har allerede begynt å se på handlingsrommet i norsk regelverk.

«Vi har kunnskapen og løsningene vi trenger for å nå klima- og miljømålene. De barrierene som finnes i lovverk og motvilje mot endring kan overvinnes. Men vi trenger en klar marsjordre fra våre ledere for å lykkes», skriver daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev i en kronikk i Fremtidens Byggenæring.

– Derfor er det viktig at de nordiske ministrene stiller krav til vår bransje, og jeg vil utfordre kommunalminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg til å høyne ambisjonene for sektoren i Norge, sier Bramslev.

4. desember er Grønn Byggallianse invitert til EU-parlamentet for å presentere Eiendomssektorens veikart mot 2050, og løfte frem den endringskraften vi ser blant våre medlemmer. 

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897