Gå videre til innhold
– Vi håper at løsningen kan hjelpe oss å redusere og optimalisere vannforbruket, sier prosjektleder i KLP Eiendom Line Gjerde Syltern. Illustrasjon: KLP Eiendom.
– Vi håper at løsningen kan hjelpe oss å redusere og optimalisere vannforbruket, sier prosjektleder i KLP Eiendom Line Gjerde Syltern. Illustrasjon: KLP Eiendom.

Nyhet -

Skal måle vannforbruk på et nytt detaljnivå

Nøkternt forbruk av godt renset drikkevann sparer ressurser. Max-bygget får anerkjennelse for en løsning som gjør det mulig å måle vannforbruket på et hittil unikt detaljnivå.

Rehabiliteringsprosjektet Max-bygget i Trondheim er BREEAM-NOR-sertifisert til høyeste nivå for prosjekteringsfasen – Outstanding. Nå har prosjektet fått de første godkjente poengene for innovasjon i BREEAM-NOR, for en løsning som gjør det mulig å måle vannforbruket i bygget svært detaljert.

Prosjektet har blant annet fått poengene fordi løsningen muliggjør vannstyring på et detaljnivå som langt overgår kravene i BREEAM-NOR 2016-manualen, og som har klare fordeler for å overvåke og kontrollere vannforbruk, for vedlikehold og for å hindre spredning av legionella.

Muligheten til å måle vannforbruk for hvert tappepunkt ble vurdert som unik av BRE, som har evaluert løsningen.

– Denne løsningen er veldig spennende for oss i KLP ettersom vi eier og drifter byggene våre også etter ferdigstillelse av bygget. Vi håper at løsningen kan hjelpe oss å redusere og optimalisere vannforbruket, blant annet ved å redusere hyppighet av renhold og også bevisstgjøre leietakerne våre. Om dette viser seg å være en løsning som fungerer godt skal du ikke se bort fra at systemet blir en ny standard i byggene våre fremover. Vi har tilsluttet oss FNs bærekraftsmål og dette er et lite skritt i rett retning, sier prosjektleder i KLP Eiendom Line Syltern.

Max-bygget har fått godkjent innovasjonspoengene med forbehold om at systemet oppnår målene når prosjektet er ferdig. Det vil si at det gjenstår å se om systemet gir ønsket effekt ved ferdigstilling, før innovasjonspoengene er endelig godkjent.

Nøkternt forbruk av renset drikkevann

Alt vannet i kranene våre er renset til drikkevannskvalitet, og dette krever ressurser.

– BREEAM-NOR er en robust ordning, som skal gjøre det mulig å planlegge langsiktig rundt utfordringer knyttet til bærekraft. Det er naturlig å prøve å redusere vannmengden som brukes til annet enn drikkevann, slik at vi ikke sløser med renset vann. Derfor er det viktig med den type innovasjon Max-bygget her får anerkjennelse for, sier leder for BREEAM i Grønn Byggallianse Viel Sørensen.

I tillegg minner tørkesommeren i 2018 oss på at FNs bærekraftsmål om å sikre tilgang til rent vann og gode sanitærforhold er relevant også i Norge.

Innovasjoner som hever standarden i bransjen

Et krav for å få godkjent innovasjonspoengene er at resultatene fra pilotprosjektet deles, slik at andre kan lære fra nyskapingen. I tillegg er det lagt vekt på at systemet kan gjenskapes i andre bygninger.

- Et av hovedformålene med innovasjonspoeng i BREEAM-NOR er at nyskapinger deles med andre, og hever standarden i bransjen, forteller Sørensen.

Fakta om Max-bygget:

Prosjekttype: Rehabilitering av åtte etasjers blokk, oppført i 1987

Bruttoareal: 14.200 kvadratmeter

Byggherre: KLP Eiendom (KLP Tempeveien 22 AS)

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897