Gå videre til innhold
Vjosa Maxhuni fra advokatfirmaet Arntzen de Besche i samtale med Anders Nohre-Walldén under lanseringen av kontraktsveilederen "BREEAM-NOR i totalentreprisekontrakter" under BREEAM-NOR-konferansen.
Vjosa Maxhuni fra advokatfirmaet Arntzen de Besche i samtale med Anders Nohre-Walldén under lanseringen av kontraktsveilederen "BREEAM-NOR i totalentreprisekontrakter" under BREEAM-NOR-konferansen.

Pressemelding -

Ny veileder skal sikre BREEAM-NOR gjennom bedre avtaleregulering

– Det er i kontraktene at forpliktelsene i et byggeprosjekt fastsettes. Miljøsertifisering og bærekraft må ikke bli noe som kommer på siden. Det må implementeres på en tydelig måte, understreker partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche, Knud Jacob Knudsen.

Felles forståelse - færre tvister

I samarbeid med advokatfirmaet Arntzen de Besche lanserer Grønn Byggallianse en ny veileder og mal for å implementere miljø og bærekraft. 

Vjosa Maxhuni og Knud Jacob Knudsen i Arntzen de Besche har samarbeidet med Grønn Byggallianse om en ny kontraktsveileder for BREEAM-NOR i totalentreprisekontrakter. Foto: AdeBVeilederen «BREEAM-NOR i totalentreprisekontrakter» bidrar til å sikre at miljøsertifisering og bærekraft blir en tydelig del av avtalen, og slik sikre at byggherre og entreprenør har en felles forståelse av miljøkvalitetene i prosjektet.

Knudsen erfarer at miljø og bærekraft ikke alltid er tilstrekkelig utdypet i kontrakter, selv når prosjektet skal BREEAM-sertifiseres.

– Kunnskapen ligger gjerne hos personer som har andre roller i prosjektet, noe som gjør at BREEAM-sertifisering ikke kommer så høyt opp som det burde. Da risikerer man å ikke oppnå miljøkvalitetene man har ambisjoner om. Du får ikke det du har bestilt eller sett for deg, fordi avtalen og forpliktelsene er uklare. Dette kan også skape unødvendige tvister, påpeker Knudsen.

Han håper veilederen kan bidra til en bedre og felles forståelse, slik at man unngår uklarhet og uenighet. 

Flere BREEAM-NOR-prosjekter

Interessen for å bruke BREEAM-NOR for å kartlegge og dokumentere bærekraftsarbeidet i byggeprosjekter har særlig økt de siste årene. 

— At bankene begynner å se at et BREEAM-sertifikat sikrer at deres utlån er mer bærekraftig er en viktig driver. I neste versjon av BREEAM-NOR som lanseres 28. februar neste år, vil også EUs taksonomi være del av verktøyet. Mange byggherrer har store ambisjoner men forventningene er ikke alltid tilstrekkelig utbrodert i kontraktene, sier leder for kommunikasjon og marked i Grønn Byggallianse Anders Nohre-Walldén.

Leder for kommunikasjon- og marked i Grønn Byggallianse, Anders Nohre-Walldén, håper veilederen kan bidra til bedre forutsigbarhet i prosjektene. Foto: GBA

— Et godt BREEAM-prosjekt avhenger av riktig bestilling, god prosjektstyring og at BREEAM-NOR er godt implementert i alle fasene av prosjektet. For å lykkes med dette er gode kontrakter viktige. I dag er det ikke noe mal for hvordan man bør inkludere miljøkvaliteter som BREEAM i kontrakt. Det har vi gjort noe med, sier Nohre-Walldén.

For mer info kontakt: 

Anders Nohre-Walldén, leder kommunikasjon og marked i Grønn Byggallianse. Tlf: 932 34 955, epost: anders.nohreawallden@byggalliansen.no

Knud Jacob Knudsen, partner i Arntzen de Besche. Tlf: 419 16 582, epost: kkn@adeb.no

Emner

Kategorier


Grønn Byggallianse jobber for at bærekraft skal bli det selvfølgelig valget i bygg- og eiendomssektoren.

Vi er en non-profit medlemsforening for virksomheter fra hele bygg- og eiendomssektoren. 

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897