Gå videre til innhold
Grønn Byggallianse og Oslo kommune gikk på jakt etter energityver under kampanjen Fang energityven i oktober i år. Foto: Finn Ståle Felberg.
Grønn Byggallianse og Oslo kommune gikk på jakt etter energityver under kampanjen Fang energityven i oktober i år. Foto: Finn Ståle Felberg.

Pressemelding -

Resultater fra Grønn Byggallianses kampanje Fang energityven: Gårdeiere kan spare over en milliard kroner med enkle energigrep

Ventilasjonsanlegg som går for fullt og påskrudde varmekabler, lys og PC-skjermer som står på, hver dag året rundt. Energityvene i landets yrkesbygg er mange og til delsenorme viser resultater fra kampanjen Fang energityven 2022.

- Hvis det vi har avdekket i enkle strakstiltak overføres til alle landets yrkesbygg, så har vi funnet energityver som stjeler 600 Gwh i året. Det strømtapet kunne ha forsynt mer enn alle husstandene i Bodø kommune i et helt år, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Det er Grønn Byggallianse som står bak kampanjen Fang energityven som retter seg mot landets gårdeiere og som i år arrangeres for tiende året på rad. Kampanjen understreker at store gevinster kan hentes ut med små tiltak som helsesjekk av bygg, innføring av energisparingsrutiner og systematisk energiledelse.

- Våre funn viser at vi må tenke nytt om energieffektivisering. Med siste års gjennomsnittspris i Sør-Norge kunne landets gårdeiere spart mer enn 1,3 milliarder kroner i strømutgifter med relativt raske og enkle grep. Med vedvarende høye energipriser er det oppsiktsvekkende at ikke flere er oppmerksomme på energityvene, sier Bramslev.

Resultatene blir presentert under "Årets grønne driftskonferanse" på Rebel i Oslo torsdag formiddag med olje-og energiminister Terje Aasland (Ap) til stede. Statsråden oppfordrer gårdeierne til å gå på jakt etter energityver:

- Enkle grep som driftsjusteringer av tekniske anlegg samt å engasjere leietakerne i energieffektivisering kan føre til store energibesparelser. Hvis alle landets gårdeiere hadde gått på jakt etter energityver som deltakerne i Fang energityven, ville vi ha frigitt store mengder energi som er nødvendig for den grønne omstillingen, sier Aasland.

Katharina Bramslev legger til at Norge og EU har forpliktet seg til mer enn en halvering av klimagassutslippene innen 2030.

- Frigitt strøm fra bygg må erstatte fossil energi vi bruker i andre sektorer. Det er dyrt og ofte konfliktfylt å bygge ut ny ren energi, mens energieffektivisering er et opplagt tiltak, avslutter Bramslev.

Emner


Grønn Byggallianse jobber for at bærekraft skal bli det selvfølgelige valget i bygg- og eiendomssektoren. 

Vi er en non-profit medlemsforening for virksomheter fra hele bygg- og eiendomssektoren. 

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Spesialrådgiver, Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897