Gå videre til innhold
Jordhumle i arbeid. Her får du tips til hvordan du kan legge til rette for humlene og andre insekter. Foto: Tor Bollingmo.
Jordhumle i arbeid. Her får du tips til hvordan du kan legge til rette for humlene og andre insekter. Foto: Tor Bollingmo.

Blogginnlegg -

Delta i vårens vakreste eventyr - hjemmefra

Det er en ting som ikke lar seg stoppe av koronaviruset – våren! Snart er vårens vakreste eventyr her. Det summes, jobbes, spirer og gror. Men det biologiske mangfoldet trenger hjelp. Humler er en viktig brikke i pollineringen, og både du og jeg kan bidra til en humlevennlig vår.

De fleste må nå holde seg hjemme, og vi nærmer oss en påske der statsministeren oppfordrer til spill og aktiviteter i hjemmet. 

Vi har utfordret Toril Mentzoni i La Humla Suse til å gi noen enkle og supre tips til små og store prosjekter for humlene, som kan være hyggelige aktiviteter – og samtidig bidra til vårens vakreste eventyr.

Men først - hvorfor er humler og villbier viktige?

I Norge er vi så heldige at vi har 208 ulike arter av bier, hvor 35 av dem er humler. De er blant de viktigste, mest effektive og robuste pollinatorene vi har. Når de flyr fra blomst til blomst tar de med seg pollenkorn som befrukter planten sånn at den kan bli frø og frukt.

De bidrar til så mye som en tredjedel av alle matvarer, som frukt og bær, og de bestøver en stor andel av blomstene i naturen – de er helt nødvendige for at både økosystemene og våre samfunn skal fungere.

Blant de 208 artene av bier som finnes i Norge, er én av dem tambien vi kjenner som honningbie. Honningbier er viktige pollinatorer, men vi glemmer ofte at de per definisjon er et «husdyr». De bor i bikuber som passes på av mennesker. Det er alle de ville biene i Norge som trenger ekstra oppmerksomhet og tilretteleggelse og som du kan tenke ekstra på når du går i gang med vårens blomsterbeplantning.

Hvorfor er biene i trøbbel?

De ville biene i Norge sliter av ulike grunner, men mangelen på bolplass og matkilde er en definitiv fellesfaktor. Derfor er det viktig at vi mennesker legger til rette det vi kan på områder som tak, balkonger, bakgårder og parker, for å hjelpe humlene og de andre villbiene. Da legger vi samtidig til rette for andre insekter, planter og andre viktige biologiske prosesser.

Slik kan du gjøre hjemmet ditt humlevennlig

Det finnes flere enkle grep du kan gjøre for å utgjøre en forskjell for truete humlearter.

En liten blomsterkasse på en balkong, i en bakgård, på en takterrasse, ved inngangen til ytterdøra, med planter som for eksempel blomkarse, lavendel og ringblomst dekker et viktig matfat for humlene.

Siden humlene trenger mat fra de våkner om våren til de går i dvale på høsten er det lurt å tilby forskjellige planter med forskjellig blomstringstid. Det finnes et mangfold av planter å velge mellom. Blomstermeny.no har laget en enkel oversikt over alle plantene som er ekstra gode for pollinatorer, og som ikke er på lista over fremmede arter. Der finner du informasjon om ulike blomsterarter og når på sesongen de blomstrer.

Her er et forslag til hageplanter du kan plante i en blomsterkasse eller i krukker:

  • Vår: Julerose, vinterblom, krokus, skogstulipan og selje/vier.
  • Sommer: Blomkarse, løvemunn, roser, solsikker og lavendel.
  • Høst: Ringblomster, oregano, høstlyng og purpursolhatt.

Insekthotell, som hjelper de solitære villbiene, er også et flott tiltak å henge opp på husveggen hjemme. De er enkle å lage, og er et supert prosjekt å gjøre sammen med hele familien.

Sørg for vann, humlene trenger også drikke. Sett ut ei lita skål med vann og små steiner som humlene kan sitte på.

Med litt større plass blir det mer boltreplass

Hvis du har en stor hage eller bor i ett borettslag kan du også legge til rette for de ville pollinerende insektene ved å plante blomster som humla liker og sette ut insekthotell eller humlekasse.

Man trenger ikke være ekspert med grønne fingre for å dyrke mat, men tenk på at det du dyrker kan også pollinatorene nyte godt av.

Ved å dyrke planter som tomater, karve, fennikel, blomkarse, ringblomst, kornblomst, timian, oregano/bergmynte, squash, gresskar, agurk, erter og prydbønner, så får både du og pollinatorene et hageparadis.

Lag matparseller av gressplenene. Du trenger ikke spa opp plenen. Legg minst ti ark med aviser, lag mange hull og putt settepotet i hvert hull. Dekk avisene med 10 cm jord. Så ringblomst og kornblomst i jorda.

Design en park av matparseller, møteplasser, kasser og grønnsakshagen. Ved å lage gode arealer til å gå på mellom så blir dette et hyggelig prosjekt som alle kan sette pris på.

Lag rufsehjørner på plenen og unngå å fjerne alt «ugress». Planter som løvetann og kløver er ofte planter som er uønsket på planen av oss mennesker, men de er en utrolig viktig matkilde for humlene. La deler av plenen stå urørt til humlene, så får de mer mat og vi sparer mer tid ved å ikke klippe hele plenen!

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897