Blogginnlegg -
Leder: Gull og grønne gjenbruksbygg
Det er bra og nødvendig å bygge nybygg så grønne som mulig. Men du må ikke bygge nytt for å bygge miljøvennlig.
Tvert imot vil nennsom tilpasning av byggene vi har, ofte gi størst miljøgevinst. Det gjelder klimagassutslipp, bevaring av urørt natur og ikke minst bevaring av råvarer.
Nyhetsbrevet denne måneden viser gode eksempler på det. BREEAM-In-Use er verktøyet stadig flere bruker når de skal sikre seg at byggene de eier er så miljøvennlige som mulig. Verktøyet kan brukes både som et porteføljeverktøy for å få overblikk over byggenes tilstand, en hjelp til å prioritere tiltak og, hvis man ønsker, en tredjepartssertifisering av resultatet.
Fabritius er et av våre medlemmer som har bestemt seg for å BREEAM-In-Use-sertifisere hele sin portefølje. Vi spår at flere byggherrer kommer etter og har derfor rustet oss med to nyansettelser for å kunne bistå de som vil lære og handle.
For 36 år siden var jeg med min far da IBM flyttet inn i Rosenholm Campus, hans nye arbeidsplass. Jeg husker at bygget var supereksklusivt med en stor peis i kantinen og så moderne som bare de mest vellykkede selskapene kunne ha råd til. Men IT-eventyret hadde sin slutt og IBM flyttet etter hvert ut. Bygget kunne endt med riving som mange andre i samme situasjon, men Aspelin Ramm har foredlet det og har nå oppnådd BREEAM-In-Use Excellent for bygget.
Rosenholm Campus er månedens prosjekt for februar. Ved å ta vare på bygget har Aspelin Ramm spart flere tonn med CO2 og flere tonn med råvareressurser. Riving og nybygg av et bygg på denne størrelsen tilsvarer ett års utslipp av 10 000 biler!
Heldigvis er det mange som nå ser gullet i ombruk av både bygg og bygningsmaterialer. Over 200 deltok på vår sirkulærlunsj denne måneden der vi delte fem tips til ombruk. Og over 700 deltok på frokostmøtet vi hadde om sirkulærøkonomi sammen med FutureBuilt! Hvis du gikk glipp av dem, kan du se opptak av sirkulærlunsjen og av frokostmøtet.
Noe av det vi peker på her er utfordringen med alt som stadig skiftes ut i byggene våre. "Bruk-og-kast"-trenden lever stadig, ikke minst når bygget skal få nye leietakere. Og det kan skje ofte.
Vi har derfor sammen med Enova, DFØ, Forum for næringsmeglere og Norsk Eiendom oppdatert vår kunnskapspakke for meglere. Et mål med kunnskapspakken er at meglere i større grad kan gå i dialog med leietakere og vurdere potensialet i det som er der før det skiftes og kastes. I mars setter vi i gang en kursserie for meglere basert på denne kunnskapspakken.
Snart er det vår og det grønnes både ute og i vår sektor. Det er det grunn til å bli i godt humør av!