Blogginnlegg -
Hvor lenge skal vi være en 40% næring?
Arendalsuka er over. Her kunne man gå tørrskodd mellom seminarer om klima, natur og energi. Men noen spurte meg “Er vi FORTSATT 40% næringen? Har det ikke skjedd noen ting??” Heldigvis har det skjedd masse, særlig de siste to årene. Våre medlemmer viser stadig flere flotte eksempler på at vår næring både kan og vil bygge og drifte grønt. Og beregninger fra enkeltprosjekter viser oss at vi KAN nå 2030-mål om 50-55% klimakutt allerede i dag, hvis vi virkelig vil.
Men enkeltbygg synes ikke på statistikken og vår næring står fortsatt for nær 40% av energibruken, 40% av materialbruken, og en økning i avfallsmengdene. Utfordringen er å gå fra eliteidrett til breddeidrett. Og da trenger vi å forbedre rammebetingelser for næringen. Først når det grønne alternativet er det enkleste og mest kostnadseffektive valget, får vi med alle.
Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse lanserte derfor20 politiske strakstiltak under Arendalsuka i år - ti for rikspolitikere og ti for lokalpolitikere. Her foreslår vi både endring i regelverket og nye insentiver, etter inspirasjon fra elbilpolitikken. Vi oppfordrer også det offentlige til å gå foran som utbygger, forvalter og leietaker. Siri Gåsemyr fra Arbeiderpartiet innrømmet i en av våre debatter at dagens plan- og bygningslov og teknisk forskrift ikke er egnet for vår tid. Det gjelder også mye annet regelverk.
For eksempel anbefaler vi i den nye 20-punkts listen ulike tiltak for at det kan bli mer lønnsomt for byggeier å investere i solkraftproduksjon. Installasjon av solceller på næringsbygg falt med 70 prosent fra mai i fjor, til samme måned i år, og vi mener det haster med bedre rammebetingelser. For å bedre lønnsomheten i sol anbefaler vi at regjeringen eller finanskomiteen sørger for at investeringer i solkraftanlegg på tak får bedre avskrivingsvillkår ved å bli plassert i samme saldogruppe som for solinvesteringer i fasade.
Vi foreslår også endringer i delingsordningen for strøm, slik at den som trenger strømmen kan bruke den med gunstigere vilkår, uansett om de er nærmeste nabo til bygget med solcellene eller ligger litt lenger vekk. Vi anbefaler “elbilinsentiver” for dokumentert grønne bygg, og som et “fasttrack”-tiltak, anbefaler vi fritak for søknadsplikt til etablering av solcelleanlegg på næringsbygg som er under grenseverdien for konsesjonsplikt. Stortinget har allerede bedt regjeringen om å vurdere et midlertidig eller tidsbegrenset unntak fra søknadsplikt for mindre solenergianlegg, men vi mener at et slikt unntak kan vedtas permanent.
Vi anbefaler videre prioritert saksbehandling for reguleringsplaner og byggesaker for dokumentert grønne bygg og områder. Det vil være et tydelig signal fra kommunen om at de ønsker det grønne framfor det grå.
Vi anbefaler også at Stortinget endrer Eigedomsskattelova, slik at kommuner kan gi grønne bygg lavere eiendomsskatt. Og vi anbefaler å endre dokumentavgift slik at det lønner seg å rehabilitere fremfor å rive og bygge nytt.
Alt dette og mer til har både vi og Norsk Eiendom gjentatt i ulike høringer, foredrag og politikermøter i lang tid, på bakgrunn av innspill fra våre medlemmer om hvor skoen trykker. Nå har vi samlet våre forslag i to ti punkts-lister som vi vil utfordre lokal- og rikspolitikere politikere til å innlemme i sine partiprogram. Tiden er knapp til 2030 og det haster å få nye rammebetingelser på plass. Nær 100 eiendomsselskap har signert på våre strakstiltak og er villige til å ta sitt ansvar. Nå utfordrer vi politikerne til å ta sitt, og Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom vil henge på for å få flest mulig av partiene til å bli med!