Gå videre til innhold

Blogginnlegg -

​Leder: La oss slutte sirkelen

Om alle i verden hadde brukt like mye ressurser som Norge, hadde jordens ressurser vært brukt opp allerede 18. april. Bruk-og-kast av materialer – og hele bygg – er blant vår sektors største svin på skogen. Nå er det på tide å slutte materialenes sirkel.

Av Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse

Foreløpig er det ukjent hvordan koronasituasjonen påvirker datoen for jordens overforbruksdag. Baserer vi oss på fjorårets prognoser fra Earth Overshoot Day, var 18. april dagen da jordens ressurser for i år hadde vært brukt opp, dersom alle brukte like mye som vi gjør her i Norge.

Bygg- og eiendomssektoren er ingen liten bidragsyter til at datoen kommer så tidlig på året.

Noen få dager før hverdagen endret seg totalt, møtte vi kommunal- og moderniseringsminister Nicolai Astrup for å spille inn hvordan vi kan få ned klimagassutslipp og ressurssløsing av materialer. Ministeren satte dette viktige spørsmålet på agendaen etter oppfordring fra bransjen selv.

Ett av våre innspill til Astrup var at vi må rive færre bygg enn vi gjør i dag. Vi river årlig over 22.000 bygg i Norge. Det har store miljøkonsekvenser.

Når vi river et stort kontorbygg for å bygge et nytt, har vi regnet ut at det tilsvarer utslippene fra 14.000 biler i ett år - altså biltrafikken i en mellomstor norsk by. I tillegg fører rivning i dag til at store mengder materialer går til spille.

Nylig sendte vi inn vårt høringsinnspill til myndighetenes Klimakur 2030. Vi gjentok her vårt tidligere forslag om at myndighetene bør gi insentiver til grønne tiltak i byggsektoren, for eksempel i form av «fast-track» i byggesakskøen for dokumentert grønne bygg. Når myndighetene nå former krisepakker, oppfordret vi klart å øremerke det til langsiktige grønne løsninger. Vi har også oppfordret myndighetene til å endre avgiftsmodellene slik at rehabilitering lønner seg framfor nybygg, og ikke motsatt som med dagens dokumentavgift

I vårt nyhetsbrev denne måneden kan du lese et intervju med Olav T. Løvstad, eiendomssjefen i DNB, og hans grønne team. Før sommeren skal alle ansatte i DNB læres opp i grønn finansering, slik at de kan bli gode grønne samarbeidspartnere for eiendomsutviklere over hele landet.

DNB vil stimulere til grønnere nybygg. Løvstad er samtidig tydelig på at det viktigste banken skal gjøre er å bidra til å ta godt vare på eksisterende bygg, ved å gi insentiver til helhetlige og miljøvennlige rehabiliteringsprosjekter.

Det er toner vi kan like fra Norges største bank. Når premissgiverne stiller krav til bygg- og eiendomssektoren blir det lettere og viktigere å tenke seg om før du river.

Vi må øke levetiden til materialer og konstruksjoner, men vi må også skape mindre avfall på byggeplassen og i byggeprosjekter, og sortere, ombruke og materialgjenvinne det avfallet vi ikke kan unngå.

– Når 5-600 personer på en byggeplass bærer ut en søppelsekk på 2 kg hver, så blir det mange kilo til sammen, som byggeleder Espen Bratt i Vedal sier.

Han har vært søppelansvarlig på byggeplassen i Bispevika Nord og landet på 100 % kildesortering. Prosjektet hadde også satt et ambisiøst mål om kun 18 kg avfall/m2 for kontorbygget Eufemia, som er månedens prosjekt i april. De kom ikke helt i mål, men det er ingen tvil om at ambisjonene stimulerte til ekstra innsats. Les mer om hva de gjorde her.

Vi trenger slike ildsjeler, som både er engasjerte, motiverende og litt strenge, og slik leder oss til endringene vi trenger. 

Samtidig må vi ha gode verktøy. Nå oppdaterer vi ECOproduct-metoden, blant annet for å stimulere til økt gjenbruk av materialer. Vi reviderer også Grønn Materialguide med hensyn til sirkulærøkonomi. Begge verktøy kommer i ny versjon før sommeren.

Slik vil vi bidra til flere kan være med og slutte sirkelen for materialene vi bruker i bygg- og eiendomssektoren.

Emner

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Mie Fuglseth

Mie Fuglseth

Pressekontakt Daglig leder 41440904