Nyhet -
BREEAM Communities vinner terreng i Norge
De første norske BREEAM Communities-prosjektene tar nå form. – En metode for god områdeutvikling som vi forventer å se mer av i Norge fremover, sier leder for kommunikasjon og marked i Grønn Byggallianse Anders Nohre-Walldén.
2020park i Stavanger (Forusparken) har fått den første BREEAM Communities-sertifiseringen i Norge. BREEAM Communities er et internasjonalt sertifiseringssystem for bærekraft ved områdeutviklinger.
– Ingen hadde søkt slik sertifisering i Norge da vi startet opp, og vi ville gjerne gå foran. Vi kan enten planlegge etter dagens standarder og dermed være sist i klassen, eller så kan vi benytte anledningen til å være først med å sette fremtidens standard for miljø og samfunn. Samarbeid på tvers av profesjoner har vært avgjørende for å få til dette, sier Monica Runestad, adm. direktør i 2020park til Finansavisen.
Diakonhjemmet hage i Oslo og Bergen Business park har også nylig fått midlertidige BREEAM Communities-sertifikater, og jobber mot den endelige sertifiseringen.
– Det er svært gledelig og inspirerende å få sertifiseringen for første fase av arbeidet med utviklingsprosjektet Diakonhjemmet hage, bare en uke etter at reguleringsplanen for området ble vedtatt, sier Ingunn Moser, forstander og adm. direktør ved Diakonhjemmet i en pressemelding.
Bærekraft i verdensklasse
2020park i Stavanger har oppnådd det høyeste nivået Outstanding for designstadiet. Bare 1-2 % av sertifiserte prosjekter oppnår det høyeste nivået.
– Vi er utrolig stolte av å sette Forus på det internasjonale bærekraftkartet. Nå kan vi overlevere Forusparken til neste generasjon og vite at vi har gjort det beste for å ta hensyn til miljø, sosiale forhold og økonomi, sier Monica Runestad, adm. direktør i 2020park til Næringseiendom.
Systematisk by- og områdeutvikling
Når byer og områder skal utvikles må utbyggere tenke bredt i sin tilnærming. De må bidra til å utvikle gode områder med tanke på miljø, økonomi og menneskene som skal bo og leve der. BREEAM Communities er et verktøy for å systematisere dette ofte kompliserte området.
– For å få et BREEAM Communities-sertifikat må utbyggerne vise at de jobber systematisk og helhetlig med både sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft i hele utviklingsområdet, sier Nohre-Walldén.
Økt interesse i Norge
Grønn Byggallianse forvalter BREEAM-sertifisering i Norge og merker nå en økt interesse for BREEAM Communities.
– Vi er i dialog med flere prosjekter som ønsker å se på metoden og verktøyet i sine prosjekter. Interessen er så stor at vi i høst har satt opp et innføringskurs i BREEAM Communities, sier Nohre-Walldén.