Gå videre til innhold
Drifter Kjetil Goddokken på Ahus avdelingen Åråsen har med seg seniorrådgiver Øyvind Sandstad på årets Fang energityven. Foto: Andrea Nøttveit
Drifter Kjetil Goddokken på Ahus avdelingen Åråsen har med seg seniorrådgiver Øyvind Sandstad på årets Fang energityven. Foto: Andrea Nøttveit

Nyhet -

Fang energityven: – Potensielt store summer å spare med enkle tiltak

I år har kampanjen «Fang energityven» tiårsjubileum i Norge. Ivrige driftere fant store mengder energityver i kveldsstengte bygg.

– Vi finner noe hvert år, og det er mye av de samme tingene som går igjen. Noen avvik melder vi inn avvik i avvikssystemet og vi lager en nyhetssak hvert år til intranettet, sier miljøkoordinator for Ahus, Trine Christoffersen Helgerud.

Siden 2017 har Ahus vært med på kampanjen Fang energityven!, ett ledd i det å jobbe systematisk for å registrere og forbedre energiforbruket i byggene. I tillegg vil de gjøre driftere mer synlig for de som bruker byggene hver dag.

– Selv om det stadig er nye energityver å ta tak i, lønner det seg helt klart med en slik systematisk innsats. Dette bygget som vi har gått igjennom denne gangen ser vi ligger på 5 % lavere strømforbruk enn i fjor. Allikevel fant vi ut at det er enda mer og hente, forklarer Helgerud.

Drifter Kjetil Goddokken finner en rennende sisterne som blir meldt inn som avvik. Foto: Andrea Nøttveit

Strøm, planlegging og vann

De fleste bygg er i full drift i rundt 30-40% av tiden, noe som betyr at potensielle energityver nattestid kan ha stor effekt på både økonomi og miljø.

Drifterne sjekker blant annet:

  • Er alt slått av alt som skal være av?
  • Skal set-punktene endres på morgen- eller kveldstid?
  • Er vannforbruket slik det skal være?

I år har over 600.000 m2 kvadratmeter bygg blitt registrert i Fang energityven! Kampanjen finner sted i oktober og har blitt arrangert årlig siden 2012, da den ble hentet fra danske Steen & Strøm.

Rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell Petter Småge, presenterer funnene fra årets Fang energityven! under Årets grønne driftskonferanse. Foto: Anne Solgaard

Mye å spare ved høye strømpriser

I år har ivrige driftere brukt kveldstimer på å registrere strømforbruk på arbeidsplassen sin og funnet nesten 2 500 000 kWh overflødig strøm. Det tilsvarer 4,16 kWh/m2, en liten nedgang fra fjorårets 4,45 kWh/m2. 

Funnene ble presentert på Årets grønne driftskonferanse, som du kan se opptak av her!

– Det gledelige er at vi finner mindre og mindre. Er vi bedre og bedre? spør Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse, som vil ha med seg enda flere på neste års kampanje.

Dette betyr at Grønn Byggallianse sine medlemmer med rundt 50 millioner m2 har potensiale for å spare 208 GWh.

Om vi legger den første av flere rekordhøye strømpriser på 1,43 kroner kilowattimen til grunn, kan denne overflødige strømbruken potensielt koste oppunder 300 millioner kroner, ekskludert nettleie.

– Penger spart er som kjent penger tjent, så her er det potensielt store summer å spare med enkle tiltak, sier Småge.

Emner

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Mie Fuglseth

Mie Fuglseth

Pressekontakt Daglig leder 41440904