Gå videre til innhold
I Solheimsviken i Bergen har GC Rieber Eiendom bygget Viken Brygge. Bygningen huser hotel Moxy Bergen og restaurant Ostra. Foto: GC Rieber Eiendom AS
I Solheimsviken i Bergen har GC Rieber Eiendom bygget Viken Brygge. Bygningen huser hotel Moxy Bergen og restaurant Ostra. Foto: GC Rieber Eiendom AS

Nyhet -

Månedens prosjekt: Viken Brygge

I Solheimsviken i Bergen har GC Rieber Eiendom bygget Viken Brygge. Bygningen huser hotel Moxy Bergen og restaurant Ostra, og har flotte uterom som vender mot sjøen. Viken Brygge er bygget med smarte energiløsninger og et mål om å bruke så lite energi som overhodet mulig. Prosjektet mottok nylig sertifikatet BREEAM-NOR Excellent, som den første hotellbygningen i Norge.

GC Rieber Eiendom er en stor aktør innen eiendomsutvikling og drift- og forvaltning av eiendom sentralt i Bergen. Selskapet er opptatt av områdeutvikling, innovasjon og bærekraft og forvalter et stort antall bygg i Solheimsviken og Marineholmen, som sammen utgjør landets ledende innovasjonsdistrikt. GC Rieber Eiendom skal bli klimanøytral innen 2025 og har satt klare mål for hvordan selskapet skal bidra til økt bærekraft, og rapporterer også på tiltak og måloppnåelse.

God energiutnyttelse

Hvordan bidra til å redusere energibruk og hvordan bidra til reduserte klimagassutslipp er særskilt viktig for GC Rieber Eiendom. Dette påvirket grepet selskapet tok i 2011 da de investerte stort i et eget sjøvannsanlegg for kjøling av sine bygg. Sjøvannsanlegget Marineholmen Ocean Energy henter kaldt sjøvann fra dypet i Byfjorden og har vist seg å være et svært virkningsfullt grep. Anlegget forsyner nå om lag 170.000 kvadratmeter bygningsareal med energieffektiv, stabil og fornybar kjøling. De store energibesparelsene skyldes at sjøvannsanlegget har betydelig høyere virkningsgrad enn vanlige kjøleanlegg.

– Vanlige systemer har en virkningsgrad på 1 til 3, det vil si at for hver kilowatt man putter inn, så får man tre kilowatt ut. Sjøvannsanlegget har en virkningsgrad på 1 til 30 og er dermed mye bedre enn mer tradisjonelle kjølesystemer. Enkelt sagt har vi spart om lag 10 GWh el sammenlignet med mer tradisjonelle kjølesystemer gjennom de siste 10 årene, forklarer Ingunn Gjermundnes, prosjektsjef ved Viken Brygge.

Byggeieren har også spart store investeringskostnader gjennom at behovet for egne kjøleanlegg i hvert bygg ikke lenger er nødvendig. Teknologien har vist seg å fungere bedre enn forventet, systemet er mer effektivt og krever lite vedlikehold. Dermed har selskapet også spart driftskostnader.

– Hvis vi legger en energipris på én krone per kWh til grunn, så har GC Rieber Eiendom siden 2011 spart over ti millioner kroner i elkraftutgifter. Det aller viktigste er likevel at leietakere vet at bygget de leier i har den mest bærekraftige kjølingsløsningen man kan få, forteller Gjermundnes.

Sjøvannsanlegget Marineholmen Ocean Energy henter kaldt sjøvann fra dypet i Byfjorden i Bergen.

Et ønske om å gi noe tilbake til byens befolkning

Prosjektet treffer godt på en rekke av Bygg21s kvalitetsprinsipper for gode bygg og områder. Det er åpenbart at Viken Brygge utnytter energien godt og holder drift- og vedlikeholdskostnader nede.

I tillegg stimulerer hotellbygningen til kontakt, aktivitet og opplevelser. På utsiden av hotellbygningen er det et kaiområde som ønsker besøkende velkommen og som er et populært utfartsområde i sommermånedene. Her finner du servering, bademuligheter, kunstinstallasjoner og flott utsikt.

– Nærheten til sjøen og at bygget gir noe tilbake til byens befolkning har vært en viktig forutsetning i prosjektet. I tillegg til at det er serveringsarealer på sjøsiden ute, er det også offentlige arealer som er blitt veldig populære blant publikum, forteller Gjermundnes.

Med vakre omgivelser i Pudderfjorden er også kvalitetsprinsippet om gode lysforhold og utsyn ivaretatt.

På utsiden av hotellbygningen er det et kaiområde som ønsker besøkende velkommen og som er et populært utfartsområde i sommermånedene

Miljøvennlig hotelldrift

MOXY-konseptet eies av vedens største hotellkjede, hotellkjeden Marriott Bonvoy. Hotellet driftes av danske Core Hospitality som forteller at miljøambisjonene GC Rieber Eiendom har lagt til grunn for prosjektet har vært viktige for dem som leietakere:

– Bygninger bruker ressurser, genererer avfall og er kostbare å vedlikeholde og drifte. Vi er glade for at GC Rieber Eiendom la ned den nødvendige innsatsen for å lage et bærekraftig bygg, da det tillater oss å drive hotellet enkelt på en miljøvennlig måte, sier Per Denker Sørensen, administrerende direktør i Core Hospitality i en pressemelding.

Sertifiserer alle sine bygninger

GC Rieber Eiendom har satt et mål om å sertifisere alle sine nybygg på nivå BREEAM-NOR Excellent. Eksisterende bygg er sertifisert etter BREEAM In-Use.

– Dokumentert og tredjepartssertifiserte bærekraftige bygg vil øke attraktivitet i hele verdikjeden og er viktig for våre eksisterende og fremtidige leietakere. Et BREEAM-sertifikat er et bevis på at bygget oppfyller krav til bærekraft i alle miljøkategorier som omfattes i BREEAM. Vi opplever at sertifisering kan forsikre oss om hvor gode våre bygg er sett opp mot tilsvarende bygg. Som byggeier opplever vi at å bygge med mål om en BREEAM-sertifisering også gir oss fleksibilitet og robuste bygg som vil tåle ombygging uten at det går på bekostning av bærekraft, forteller prosjektsjefen videre.

– Dokumenterte bærekraftige bygg er også viktig og nyttig når vi skal kartlegge nødvendige klimatiltak på veien mot klimanøytral drift innen 2025. Bærekraftsprofilen til Viken Brygge signaliserer at vi har bygget for fremtiden, avslutter Gjermundnes.

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897