Gå videre til innhold
Energi- og miljørådgiver i Höegh Eiendom, Jennifer Lamson, har som filosofi å informere om hvorfor ting skal gjøres og hva gevinsten er av å gjøre disse tingene.
Energi- og miljørådgiver i Höegh Eiendom, Jennifer Lamson, har som filosofi å informere om hvorfor ting skal gjøres og hva gevinsten er av å gjøre disse tingene.

Nyhet -

Min metode: Mine grønne forbilder er driftsledere og driftspersonell

Energi- og miljørådgiver i Höegh Eiendom, Jennifer Lamson, har som filosofi å informere om hvorfor ting skal gjøres og hva gevinsten er av å gjøre disse tingene. Hun tenker langsiktig i sitt arbeid og tror genuint at alle ønsker å gjøre sitt beste når det kommer til bærekraftige løsninger.

Navn: Jennifer Lamson
Bor: Oslo
Utdanning: Master i energi og miljø i bygg (Universitet i Aalborg og Høyskolen i Oslo,) Bachelor i biologi fra Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet.
Stilling: Energi og miljørådgiver i Höegh Eiendom

Hvorfor valgte du denne karriereveien?

Jeg har alltid vært interessert i og fascinert av natur, biologi og mennesker

Nå har jeg funnet det jeg brenner for og får brukt det jeg kan. Det er både gøy og spennende.

Før jeg kom til Höegh Eiendom jobbet jeg i 9 år som rådgiver. Min bakgrunn som rådgiver har gitt meg forståelse og innsikt, siden jeg tidligere har jobbet med bærekraft for mange ulike byggherrer. Jeg har jobbet en del med prosessen fra ambisjon til ferdigstillelse, og det er en fordel når jeg skal bistå med å legge ambisjon og krav på riktig nivå for Höegh Eiendom.

Jeg tror genuint at alle ønsker å gjøre sitt beste for å lykkes med tanke på bærekraftige løsninger, men dette arbeidet er ikke gjort på 1-2-3. Det handler mye om å være fornuftig og gjøre det som er «riktig», selv om det kan ta litt lengre tid eller koster litt mer. Jeg tror at det vil lønne seg over tid, og vi begynner allerede å se at dette arbeidet begynner å bære frukter ved at leietakere og banker ser verdien av bærekraftsarbeidet. Bærekraft er kvalitet, og det handler om gjennomtenkte og langsiktige løsninger, så min metode er små skritt i riktig retning med delmål og mål som er oppnåelige.


Hva er den største gevinsten av ditt arbeid?

Den største gevinsten er sirkulær tankegang, å se at hele selskapet er engasjert i dette.

Både drift, økonomi, ledelse - alle er med og synes dette med bærekraft er viktig og spennende.

Hos oss er alt fra innkjøp til daglig drift preget av fokuset på bærekraftige løsninger. Dette har blitt en naturlig del av vår arbeidshverdag, og det er mye større enn at én person blant de ansatte har en tittel - dette kommer fra eier, styre, ledelse og flere. Jeg har vært så heldig å være med på denne reisen. Det var mye engasjement rundt dette med bærekraft i Höegh Eiendom allerede før jeg begynte å jobbe her. Alle byggene på Hasle skulle sertifisere BREEAM-NOR før jeg kom hit blant annet. Det ble en god start og en veldig god match for min del.


Hva har bransjen lært deg?


Eiendomsbransjen har lært meg mye. Jeg er særlig positivt overrasket over åpenheten. Her er alle flinke til å samarbeide og dele. Dette vises for eksempel gjennom raushet med tanke på å dele kompetanse. Ja - vi er konkurrenter i eiendomsmarkedet, men når det gjelder bærekraft samarbeider vi og deler veldig godt. Alle har et genuint ønske om å løfte bransjen innenfor bærekraft. Dette er utrolig positivt og viktig for å nå målene våre. På denne måten kan vi dra hverandre opp og nå de hårete målene eiendomsbransjen har satt seg. Alle trekker sammen.

Jo mer vi deler - jo mer får vi tilbake. Alle trekker i samme retning og er transparente. Det er et relativt nytt fagområde med flere metoder og veier til mål. Da er det fint å kunne snakke sammen slik at ikke alle trenger å gjøre de samme feilene. På denne måten kommer vi alle raskere til mål.


Hvem er ditt grønne forbilde?

Dette har jeg tenkt litt på og kommet frem til at jeg har flere forbilder. Mine grønne forbilder er alle driftsledere og driftspersonell - de som jobber med å drifte byggene våre døgnet og året rundt. Noen ganger har jeg måttet steppe inn og drifte et bygg for en dag. Det er utrolig hvor mye man skal gjøre og hvor viktige alle oppgavene er. Derfor har jeg stor respekt for driftere og hva de gjør. Jeg hadde blitt veldig stolt om mine sønner hadde hatt en slik jobb. En driftsleder må blant annet være teknisk, kunne håndtere mange ulike systemer, bidra til gode kundeopplevelser, jobbe i henhold til forskriftskrav - og samtidig hele tiden tenke ENØK, og bidra med ulike tiltak.

En driftsleder må være med på “alt”!. Jeg sitter og jobber med ett fokusområde, mens de skal ha det totale overblikket over et helt bygg og alle leietakerne våre. Det er en veldig uforutsigbar jobb hvor man stadig er på alerten og klar til å hive seg rundt. Samtidig må en driftsleder hele tiden ha fokus på redusert energibruk og ombruk. Nettopp derfor er driftsledere en utrolig viktig ressurs for å få til dette skiftet.


Hvilket prosjekt er du mest fornøyd med? Og hvorfor
?

Da må jeg si Kristian August gate 23. Dette var vårt første sirkulære byggeprosjekt og det andre bygget i Norge som tilfredsstiller kriteriesettet til Futurebuilt for sirkulære bygg. Prosjektet ble som et skifte både for meg og Höegh. Takket være dette prosjektet fikk vi mye mer fokus på sirkulære løsninger. Prosjektet vårt på Hasle - HasleTre - er et sirkulært bygg siden det er designet for fremtidig ombruk. I tillegg er det flere elementer av ombruk i bygget, som for eksempel ventilasjonsaggregat og himlingsplater. Nå jobber jeg med ytterligere to ombruksprosjekt og vi har også satt igang en egen ombruktskartlegging på alle ledige lokaler internt i Höegh.

Prosjektet Kristian August gate 23 (KA23) og HasleTre har bidratt til at det virkelig har skutt fart med tanke på ombruk og sirkulæritet hos oss. Det er sikkert mye som kunne gjøres bedre, men ringvirkningene herfra er poenget. Nå skjønner jeg virkelig betydningen av et forbildeprosjekt - et pilotprosjekt som man ser effekten av. KA23 har ført til et løft for hele selskapet. Ikke bare løftet opp ett hakk, men fem! Nå tar vi for eksempel ned skillevegger og sender dem videre til bruk i andre bygg. Dette trenger ikke koste skjorta, man må bare tilrettelegge.


Hvordan får du grønne gjennomslag?


Det er ganske heldig for min del siden jeg absolutt ikke stanger hodet i veggen her hos Höegh Eiendom. Da min kollega Line Karlsen begynte i Höegh Eiendom i 2020 som energi- og miljørådgiver, laget vi en omfattende bærekraftstrategi. Da vi skulle presentere strategien fikk vi beskjed om at bærekraft i seg selv skulle være selve strategien - bærekraft skulle ikke være en side-aktivitet. Bærekraft skal være gjennomsyret i alt vårt arbeid her i Höegh Eiendom - det skal være en hovedaktivitet. Ledelsen ville ha workshops og få alt under huden. Derfor er ikke det å få gjennomslag vanskelig for meg.

For oss i Höegh Eiendom handler det hele tiden om å gjøre de riktige tingene, men på kommersielle vilkår. Vi har fokus på lavthengende frukt som vi kan ta først, så jobber vi frem løsninger for å ta ned de siste eplene og pærene som henger høyest oppe og som er vanskeligst å nå.

Min filosofi er å informere om hvorfor vi gjør det vi gjør, og hva gevinsten er. Men jeg forsøker også å være lydhør dersom noen ikke får det til, jeg ønsker Ikke å straffe. Jeg ser at det vi jobber for blir tatt videre. Eksempelvis fra KA23 hvor entreprenør og rådgivere har gått inn i nye ombruksprosjekt og tar denne erfaringen og kunnskapen med seg. Det er ønskelig at våre prosjekt skal inspirere til å tas med videre. Slik liker jeg å jobbe - også internt. Jeg liker å bruke mer gulrot enn pisk.


Være involvert fra start


I dag kommer vi tidlig inn i prosjektene og kan stille krav i forhold til våre ambisjoner. Dette er svært viktig for å få gjennomslag. Man skal virkelig ikke kimse av det å komme inn tidlig, siden dette også gjør byggeprosessen mindre kostbar. Det kan fort bli dårlig stemning dersom vi skal komme inn og endre på ting i etterkant. Vi vil gjerne være inne i prosjektet før første strek er tegnet. Særlig gjelder dette fokus på materialvalg, ombruk og ombrukbarhet. Vi ønsker for eksempel et design av bygg for fremtidig ombruk.

Fokuset på ombruk gjelder også for ulike komponenter som kan være alt fra skillevegger til tekniske løsninger. Alle våre prosjekt skal ha fokus på bærekraft. Vi har nå et malverk på dette, med et definert “gulv” som minimum: Det definerte gulvet er blant annet BREEAM-NOR «very good» eller bedre på alle nybygg inkludert boliger. I tillegg skal alle eksisterende bygg BREEAM in-use sertifiseres. Det stilles krav til energiklasse B eller bedre og at gjennomsnittlig energibruk for hele porteføljen skal ligge på 125 kWh/m2 innen 2025. Vi skal også gjennomføre ombrukskartlegging på alle våre bygg og vi har satt igang et pilotprosjekt for å stille krav til minimum 50 % ombruk og ombrukbarhet på alle rehabiliteringsprosjekt.


Hvilke grønne løsninger har du tro på i fremtiden?


Jeg tror dette med ombruk og sirkulær-løsninger er fremtiden, vi må bare få på plass en god markedsplass for å gjøre ombruk lettere. Samtidig må vi hele tiden jobbe med energieffektivisering - det vil alltid være viktig. En klimatilpasning med effektivisering og bevissthet rundt bruk av ressurser og energi må vi ha fokus på - dette henger jo sammen. Det er viktig å ha robuste bygg som tåler årenes løp og har lang varighet.

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897