Nyhet -
Min metode: Trond Simonsen i SINTEF Community
I 2022 startet tidligere miljøsjef i Entra, Trond Simonsen, som forskningssjef for bygninger og installasjoner i SINTEF Community. Teknologiinteressen og miljøengasjementet tar han med seg videre.
Navn: Trond Simonsen
Alder: 50
Bor: Oslo
Utdanning: Fagbrev heismontør, ingeniørutdanning automasjon, master i Industrial engineering and mangagement ved NTNU og Grønn vekst og konkurransekraft fra BI
Stilling: Forskningssjef for bygninger og installasjoner i SINTEF Community
– Jeg har faktisk vært på jobb hver dag i år, så i dag er første dag på hjemmekontor. Siden jeg er ny har jeg fått litt dispensasjon til å komme inn og treffe folk. I tillegg har vi en del lab-virksomhet, der de må være fysisk til stede.
I slutten av 2021 kom nyheten om at Trond Simonsen gikk fra stillingen som miljøsjef i Entra til SINTEF Community. Når vi snakker med Simonsen i midten av januar har han sin første dag på hjemmekontor som forskningssjef for bygninger og installasjoner i SINTEF Community.
Fra energisparing til CO2-fokus
– Hvorfor valgte du denne karriereveien?
– Jeg har jo en utdanningsbakgrunn med tekniske fag og har alltid vært interessert i miljø og bærekraft. Interessen for miljø og bærekraft begynte i Entra. Først handlet det mest om energisparing og ledelse av energisparetiltak, før jeg begynte å bli involvert i miljøstrategien i 2010, forklarer Simonsen.
I Entra har Simonsen vært involvert i innovative forbildeprosjekter som Powerhouse Brattørkaia og de siste årene har han hatt det overordnede ansvaret for miljøstrategien i selskapet. I tillegg har han bygd på sin egen kompetanse med BI-studiet i Grønn vekst og konkurransekraft.
– Hva har endret seg siden du først begynte å jobbe med miljø og bærekraft?
– Det var lenge mye fokus på energi, men for noen år siden fikk vi opp CO2-regnskap og har begynt å fokusere mer på det. Det er andre parametre enn energi som også er viktige. De store utslippene skjer i nybygg og de siste årene har det vært en vridning fra energibruk til CO2-utslipp og i de senere årene materialombruk. Jeg tror det er veldig viktig. Vi må rive mindre og ombruke mer, det er det viktigste du kan gjøre før du begynner å bygge nytt, sier Simonsen.
Fornøyd med klimagassregnskap
– Hvem er dine grønne forbilder?
– Jeg har lært mye av Katharina Bramslev og Per Espen Stoknes i miljøsammenheng. De er begge veldig kunnskapsrike. Jeg synes de er flinke å jobbe for å påvirke næringen og det politiske i en positiv retning. Katharina i byggenæringen og Per Espen i mange andre næringer. Det er noe jeg ser litt opp til og blir inspirert av, sier Simonsen.
Den tidligere miljøsjefen i Entra har samarbeidet med daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev, i flere sammenhenger, og har studert under Per Espen Stoknes på BI.
– Hvilket prosjekt er du mest fornøyd med?
– Jeg har vært involvert i mange spennende nybyggprosjekt i Entra, men det jeg har lyst å trekke frem er det strategiske grepet vi har jobbet med i Entra det siste året der vi har utarbeidet en metodikk for klimagassregnskap i prosjekt. Det er viktig for både Entra og bransjen å ha en metodikk for å jobbe mot klimanøytralitet, sier Simonsen.
Han forklarer at Entra har satt seg et mål om å være netto klimanøytrale innen 2030 og derfor har sett seg nødt til å lage en forutsigbar metodikk der hvert prosjekt må levere på budsjettmål om å komme under et visst utslippsnivå.
– Da kan man sette et tydelig mål i prosjektet som prosjektleder tar med seg til entreprenør og i kontraktsarbeidet. Klimagassregnskap i prosjekt krever en del kunnskapsheving, og da er en tydelig metodikk viktig, understreker Simonsen.
Entra har blant annet benyttet seg av Grønn Byggallianse som har holdt internkurs i klimagassbudsjett for prosjektsjefer og ledere.
Stort utviklingspotensiale
– Hvordan får du grønne gjennomslag?
– Det handlet om å involvere de forskjellige delene av Entra, å sammen sette ambisiøse mål og øke kunnskapen, slik at de får gode metoder og verktøy. En ting er å sette mål og strategier, men man må kontinuerlig jobbe med å få satt det ut i livet, understreker den tidligere miljøsjefen i Entra.
– Hvilke grønne løsninger har du tro på i fremtiden?
– Jeg tror det kommer til å skje mye på lavenergiløsninger, materialer med lavt CO2-utslipp, sensorikk og gode styringssystemer for energi og inneklima og effektiv arealbruk. Dette med et mer fleksibelt system og marked for kraft. Powerhouse er et lite kraftverk som kan utveksle energi med hele nabolag, om man har et fleksibelt system opp mot nabolag og kraftmarkedet.
– Hva tar du med deg inn i den nye jobben i SINTEF Community?
– Etter å ha jobbet noen år som miljøsjef i Entra har jeg sett at det er mye som kan utvikles i bransjen, som jeg håper SINTEF kan utvikle. Det handler om standardindikatorer og metodikk for CO2-utslipp i prosjektene. Vi trenger statistikk over energibruk sett opp mot taksonomien, metodikk knyttet til lavutslippsmaterialer og metoder for energieffektivitet og godt inneklima, avslutter Simonsen.