Gå videre til innhold

Nyhet -

Onsdag 11. oktober gikk startskuddet for «Fang Energityven»

Fang Energityven gikk av stabelen for syvende år på rad onsdag denne uken. Hensikten med arrangementet er å se hvor man kan spare inn energi, og om styringen på nye bygg fungerer så godt som de skal, forklare rådgiver i Grønn Byggallianse, Kjell-Petter Småge.

Mange av Grønn Byggallianses medlemmer setter av denne kvelden (eller en annen kveld i oktober) til å fange såkalte energityver etter mørket har lagt seg.

-Målet vårt er å få med oss mer enn 100 bygg i løpet av oktober sier Kjell-Petter som fortsetter: Dette er jo en aktivitet vi anbefaler alle å gjennomføre flere ganger per år for å sikre oss at anleggene driftes slik som forutsatt. Vi ser at noen av medlemmene våre har dette inne som en fast rutine, og at andre gjør det for første gang. Vi oppfordrer imidlertid alle våre medlemmer til å gjøre dette minst en gang per år.

Enkelt prinsipp
Prinsippet er ganske enkelt. Driftspersonellet gjennomgår bygget - og tekniske anlegg etter stengetid. Vi skriver ofte «fra kl. 22 - midnatt», men poenget er jo bare at bygget skal være i nattmodus, forklarer Kjell-Petter. Når alt er stille legger man fort merke til ventilasjon som ikke har slått av, sirkulasjonspumper som går unødig, lys som står på osv. Har man imidlertid et godt bestykket SD-anlegg kan man gjennom aktiv bruk av logger, få mye av den samme informasjonen. Men som regel er ikke alle tekniske anlegg tilknyttet SD-anleggene, og mange av de har begrenset med logger, legger han til.

Portalen ved Lillestrøm Stasjon
I år var vi så heldige å kunne få være med Espen Brodahl i OBOS Forretningsbygg på gjennomgang av ett av byggene han har ansvaret for: Portalen ved Lillestrøm Stasjon. Bygget er et BREEAM sertifisert kontorbygg som nå har vært i drift i ca. 1 år.

Fikk bekreftet at styringen fungerer
Det var veldig hyggelig å komme til et «mørklagt bygg» på onsdag, sier Kjell-Petter. Noe av hensikten med disse nattevandringene er også å få bekreftet at styringen faktisk fungerer som den skal. I stort sett alle lokaler på Portalen var lyset slått av, og ventilasjonen hadde stoppet. Det var kun to møterom der automatikken ikke fungerte, og lyset stod på. Gjengangeren er imidlertid at noen infoskjermer står på, men her var det ikke de store energilekkasjene. 

Men vi kom ikke hjem helt uten fangst heller, fortsetter Kjell-Petter, som sammen med Espen Brodahl avdekket flere tiltak på styringen av ventilasjonsaggregatene:

-På dette bygget er det «start/stopp» av aggregater bestemt av tilstedeværelse. Styringen er nok mest sannsynlig «litt for følsom» som resulterer i relativ lang driftstid og mange «start/stopp» utenom kjernetiden. Dette er det enkelt å gjøre noe med. Et annet punkt var at alle sirkulasjonspumper på ventilasjonsaggregatet var i drift selv om aggregatet hadde stoppet, og det ikke var frostfare. I tillegg må styringen av toveisventilene på varmebatteriene sjekkes nærmere, så jeg mener det absolutt var verdt turen, avslutter Kjell-Petter.

I 2017 avdekket «Fang Energityven» et sparepotensial på 7 kWh/m2 år på utstyr som skulle vært avslått, men som var i drift om natten.

Vi gleder oss til å se hva årets fangst bringer når resultatet blir presentert på Årets Grønne Driftskonferanse den 14. november!

Meld på dine bygg til: kjell.petter.smage@byggalliansen.no

Grønn Byggallianse samarbeider med IEE om årets «Fang Energityven»

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Mie Fuglseth

Mie Fuglseth

Pressekontakt Daglig leder 41440904