Gå videre til innhold
Fasaden vil være uendret, mens bakgård og tak skal oppgraderes i Dronningens gate 13, som er pilotprosjekt for nye BREEAM-NOR 3.0. Foto: Selvaag Eiendom, Oslo Works/Tegmark
Fasaden vil være uendret, mens bakgård og tak skal oppgraderes i Dronningens gate 13, som er pilotprosjekt for nye BREEAM-NOR 3.0. Foto: Selvaag Eiendom, Oslo Works/Tegmark

Pressemelding -

Grønn Byggallianse og Selvaag Eiendom baner vei for bærekraftig oppgradering av kulturminner

Oppgraderingen av Dronningens gate 13 blir pilot for nye BREEAM-NOR v.6.0, som lanseres i 2022. 

– De mest bærekraftige byggene er allerede bygget, derfor trenger vi aktører som Selvaag Eiendom, som går foran og vil være i front når det gjelder bærekraftig oppgradering av verneverdige bygg. Dette blir et foregangsprosjekt både når det kommer til bærekraft og kvartalsutvikling i et område med mange kulturminner og forvaltning av bygninger med vern. 

Det sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev. 

Fra pakkhus og hotell til boliger og kontor

Selvaag Eiendom skal oppgradere Dronningens gate 13. Den ærverdige bygården fra 1880 ligger sentralt i Kvadraturen i Oslo og har røtter helt tilbake til 1643.

– Dette er det største kvartalet i Kvadraturen, med bygg fra mange epoker og høy kulturminneverdi, sier ansvarlig for strategi planutvikling i Selvaag Eiendom, Emelie Tornberg.

I dag består mesteparten av de 17.845 m2 av kontorer, men på 1800-tallet huset bygget et av byens beste hoteller – Hotel du Nord, samt et av de typiske pakkhusene vi ser få igjen av i dagens Oslo. I dag er Riksantikvaren største leietaker i bygget.

Som pilotprosjekt for BREEAM-NOR 3.0 Bespoke vil prosjektet få tilgang til betaversjonen av den nye BREEAM-NOR v.6.0-manualen som lanseres 28. februar 2022. Prosjektet vil gi tilbakemeldinger på sine erfaringer, samtidig som Grønn Byggallianse stiller med kompetanse underveis.

BREEAM-NOR Bespoke er i dag en kategori som gjelder for ikke-standard byggeprosjekter, som publikumsbygg, døgninstitusjonsbygg og en rekke offentlige bygg. I BREEAM-NOR 3.0 vil kategorien Bespoke gjelde rehabilitering og blandet bruk.

Fasaden til Dronningens gate 13 i Kvadraturen i Oslo. Foto: Selvaag Eiendom

Håper på eksempel til etterfølgelse

Rehabiliteringen av Dronningens gate 13 starter etter planen opp i løpet av 2022/23. Planen er å løfte taket og få plass til flere boliger, samtidig som fasader beholdes uendret.

– Vi er glade for å kunne forvalte og videreutvikle denne rike kulturarven, samtidig som vi ser at bygget har utviklingspotensiale og bør oppgraderes for å møte dagens krav til energieffektivitet, nye formål og for å fremme økt byliv. Vi håper at BREEAM-NOR-prosessen kan hjelpe oss å ta gode og bærekraftige valg som både hever og ivaretar de eksisterende kvalitetene, samtidig som det også favner den kompleksiteten fremtidens utviklingsprosjekter vil ha med tanke på flerfunksjonalitet og ombruk i kombinasjon med fortetting, sier Tornberg.

Daglig leder i Grønn Byggallianse gleder seg til å se det første BREEAM-NOR v.6.0 Bespoke-prosjektet satt ut i livet.

– Vi håper at dette kan bli et eksempel til etterfølgelse og gleder oss til å teste ut den nye piloten i praksis sammen med Selvaag Eiendom, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.

Emner

Kategorier


Grønn Byggallianse jobber for at bærekraft skal bli det selvfølgelig valget i bygg- og eiendomssektoren.

Vi er en non-profit medlemsforening for virksomheter fra hele bygg- og eiendomssektoren. 

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897

Relatert innhold