Gå videre til innhold
Nye Hoppern skole i Moss er oppført i massivtre og BREEAM-sertifisert på nivå Very Good. Foto: Helge Eek/MK Eiendom
Nye Hoppern skole i Moss er oppført i massivtre og BREEAM-sertifisert på nivå Very Good. Foto: Helge Eek/MK Eiendom

Nyhet -

BREEAM-NOR-sertifiserte Hoppern skole 50 millioner billigere enn ventet

– Man har vært prisbevisste hele veien, sier prosjektleder i MK Eiendom. Marcela Velasques Lie synes BREEAM-prosessen på mange måter har vært forenklende.

– Vi fikk to tilbydere der begge var langt over 3 % dyrere, men etter forhandlinger kom den ene entreprenøren med lik pris som et stål- og betongbygg.

Prosjektleder i MK Eiendom, Marcela Velasques Lie, forklarer at bystyret i anbudet hadde satt seg som mål at prosjektet med de miljøambisjonene ikke skulle bli mer enn 3 % dyrere enn et tilsvarende bygg i stål og betong.

Kvalitet over pris

Nå har Hoppern skole i Moss har skapt nyhetsoverskrifter da det ble klart at prislappen ble på 50 millioner mindre enn forventet. Sluttregningen ble på 346 millioner for et BREEAM-sertifisert passivhus oppført i massivtre med solceller på taket.

Prosjektlederen understreker at kvalitet har blitt vektet over pris. Selv om pengebruken har vært nøktern, har brukerne fått oppfylt ønskene sine. Investeringen i solceller sparer skolen for rundt 230.000 kroner i året, som kommer godt med til annet bruk.

– Man har vært prisbevisste hele veien og vi har fått veldig få endringsmeldinger på grunn av gode beskrivelser, forklarer prosjektlederen.

Prosjektleder i MK Eiendom, Marcela Velasques Lie, vil gjerne gjenta BREEAM-NOR-prosessen. Foto: Privat/Helge Eek

Gode BREEAM-erfaringer

For MK Eiendom var dette første møtet med BREEAM-NOR-sertifiseringen.

– Entreprenører begynner å bli flinke og prosjektere og tenke BREEAM fra dag en. Det har noen ganger vært utfordrende å få dokumentert alt, men vi har hatt gode rådgivere som har hjulpet oss og fått oss med. Jeg kunne godt tenke meg å gjøre det igjen, fordi det er en god måte å få dokumentert ting på en systematisk måte, sier Velasques Lie.

Hun mener BREEAM-fokuset kan ha spart prosjektet for tid og penger, fordi det har gjort at noen valg allerede er gitt.

– Om rørleggeren vet at det er BREEAM-krav, så vet han akkurat hva han skal gjøre. Det er forutsigbart for oss og forutsigbart for dem, understreker prosjektlederen i MK Eiendom.

Fordommer om fordyring

Ansvarlig for BREEAM i Grønn Byggallianse, Viel Sørensen, forteller at flere opplever at sertifiseringsprosessen bidrar til mer forutsigbarhet og gode valg.

– Det som er viktig er at man kommer tidlig i gang. Vi møter ofte fordommer om at miljøsertifisering er fordyrende, men som vi ser i dette prosjektet kan det legge tydelige føringer tidlig i prosessen som staker ut veien mot et bærekraftig bygg fra start, sier Sørensen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897