Nyhet -
BREEAM-NOR-sertifiserte Hoppern skole 50 millioner billigere enn ventet
– Man har vært prisbevisste hele veien, sier prosjektleder i MK Eiendom. Marcela Velasques Lie synes BREEAM-prosessen på mange måter har vært forenklende.
– Vi fikk to tilbydere der begge var langt over 3 % dyrere, men etter forhandlinger kom den ene entreprenøren med lik pris som et stål- og betongbygg.
Prosjektleder i MK Eiendom, Marcela Velasques Lie, forklarer at bystyret i anbudet hadde satt seg som mål at prosjektet med de miljøambisjonene ikke skulle bli mer enn 3 % dyrere enn et tilsvarende bygg i stål og betong.
Kvalitet over pris
Nå har Hoppern skole i Moss har skapt nyhetsoverskrifter da det ble klart at prislappen ble på 50 millioner mindre enn forventet. Sluttregningen ble på 346 millioner for et BREEAM-sertifisert passivhus oppført i massivtre med solceller på taket.
Prosjektlederen understreker at kvalitet har blitt vektet over pris. Selv om pengebruken har vært nøktern, har brukerne fått oppfylt ønskene sine. Investeringen i solceller sparer skolen for rundt 230.000 kroner i året, som kommer godt med til annet bruk.
– Man har vært prisbevisste hele veien og vi har fått veldig få endringsmeldinger på grunn av gode beskrivelser, forklarer prosjektlederen.
Gode BREEAM-erfaringer
For MK Eiendom var dette første møtet med BREEAM-NOR-sertifiseringen.
– Entreprenører begynner å bli flinke og prosjektere og tenke BREEAM fra dag en. Det har noen ganger vært utfordrende å få dokumentert alt, men vi har hatt gode rådgivere som har hjulpet oss og fått oss med. Jeg kunne godt tenke meg å gjøre det igjen, fordi det er en god måte å få dokumentert ting på en systematisk måte, sier Velasques Lie.
Hun mener BREEAM-fokuset kan ha spart prosjektet for tid og penger, fordi det har gjort at noen valg allerede er gitt.
– Om rørleggeren vet at det er BREEAM-krav, så vet han akkurat hva han skal gjøre. Det er forutsigbart for oss og forutsigbart for dem, understreker prosjektlederen i MK Eiendom.
Fordommer om fordyring
Ansvarlig for BREEAM i Grønn Byggallianse, Viel Sørensen, forteller at flere opplever at sertifiseringsprosessen bidrar til mer forutsigbarhet og gode valg.
– Det som er viktig er at man kommer tidlig i gang. Vi møter ofte fordommer om at miljøsertifisering er fordyrende, men som vi ser i dette prosjektet kan det legge tydelige føringer tidlig i prosessen som staker ut veien mot et bærekraftig bygg fra start, sier Sørensen.