Gå videre til innhold
På Lysaker Torg har Håndverkskompaniet delvis benyttet Storebrands verktøy for miljøriktig materialvalg, i prosjektet til Orange Cyberdefense Norway og Sony. Foto: Storebrand.
På Lysaker Torg har Håndverkskompaniet delvis benyttet Storebrands verktøy for miljøriktig materialvalg, i prosjektet til Orange Cyberdefense Norway og Sony. Foto: Storebrand.

Nyhet -

Gjør det enklere å velge miljøriktige materialer


Med sitt eget verktøy satser Storebrand på fornuftig ressursbruk og fornøyde leietakere.

Basert på blant annet BREEAM og ECOProduct, har Storebrand utviklet egne anbefalinger til materialvalg ved rehabilitering og innredning av kontorlokaler.

Anbefalingene er samlet i et verktøy Storebrand kaller «Materialdokumentet». Målet er å gjøre det enkelt å ta rette valg.

– Vi har gjort det enkelt å treffe gode helhetlige valg som både leietaker, forvalter og omverdenen får glede av på kort og lang sikt, forteller prosjektleder i Storebrand, Petter Schach.

Leder for kommunikasjon og marked i Grønn Byggallianse, Anders Nohre-Walldén, er imponert over arbeidet.

– Det er inspirerende hvordan Storebrand har omsatt våre verktøy til et praktisk dokument tilpasset sin virksomhet. Dette anbefaler vi flere medlemmer å gjøre, sier Nohre-Walldén.

Gir oversikt over de beste alternativene

Materialdokumentet gir oversikt over de beste alternativene innen materialgruppene som brukes mest ved innredning og rehabilitering av kontorlokaler.

Det beste alternativet vil for Storebrand si at det oppfyller funksjonelle krav, er levedyktig over tid og lever opp til selskapets ambisjoner innen miljø og bærekraft.

– Vi bruker dette dokumentet i alt vårt utleiearbeid og det er godt mottatt i markedet. Blant annet setter store offentlige og private aktører pris på at vi hjelper dem med å velge bærekraftige og miljøriktige valg og samtidig oppnår gode kvaliteter i lokalene, forteller Schach.

Materialdokumentet skal også være et oppslagsverk. Prosjektledere kan bruke det til å kommunisere kvaliteter i lokalene til leietaker, entreprenører, og utleiemeglere.

Interiørarkitekter og arkitekter kan bruke dokumentet som et oppslagsverk og et utgangspunkt for overordnet materialbruk.

– Aktiv bruk av dokumentet i våre større kontoreiendommer skaper over tid en identitet som muliggjør gjenbruk ved nye ombygninger av kontorareal, forteller Schach.

Petter Schach i Storebrand er prosjektleder for Materialdokumentet.

Fornøyde leietakere og fornuftig ressursbruk

Storebrand setter i dokumentet fokus på å øke andel ombruk, prioritere sirkulære materialvalg og unngå materialer som genererer deponi eller farlig avfall.

– Med økt fokus på fornuftig ressursbruk er måten vi bruker materialer på nødt til å inngå i bærekraftige kretsløp. Dokumentet inneholder dokumenterte gode løsninger som skal gjøre det enkelt å sikre at krav i TEK 17 etterleves, i tillegg til at det skal være enkelt å få oversikt over hvilke produkter som samsvarer med krav i BREEAM, sier prosjektlederen.

Fornøyde leietakere er også svært viktig, og da betyr komfort og trivsel mye.

– Den høye miljøstandarden har ikke bare gevinster for klima og miljø. Materialer med færre kjemikalier, lav avgassing og enkelt vedlikehold betyr at inneklimaet er bedre fra dag èn. Bedre inneklima betyr bedre helse og trivsel for de ansatte, sier han.

Trenger ikke være perfekt

Storebrands tips til andre som vil lage sitt eget verktøy, er å definere:

  • målgruppe
  • hensikten med dokumentet
  • hvilken effekt dere ønsker å oppnå

Schach peker på at et slikt dokument skal utvikle seg over tid, revideres i ft. nye krav, nye produkter, gode ideer fra brukere, entreprenører, arkitekter også videre.

– Man kan godt ta i bruk et dokument som er 70-80% ferdig og gjøre periodiske oppdateringer, sier han.

Laget indikator for sirkulært potensiale

Materialdokumentet er utviklet i samarbeid med Zinc interiørarkitekter, hvor arkitekt Britt Kornum har vært sentral. Det er et ledd i det helhetlige miljøarbeidet til Storebrand. Selskapet har også utviklet en prosedyre for materialvalg når det skal bestilles nytt.

– Da laget vi en forholdsvis enkel indikator for sirkulært potensiale. Den bruker vi selv internt, og vi underviser andre i den. Den er enklere å bruke enn f.eks. å sammenligne klimagassutslipp, forteller prosjektlederen.

Storebrand mener indikatoren gir et godt bilde på sirkularitet, fordi den krever at man vurderer hvilke muligheter produktet har etter endt funksjonell bruk.

– Nedsirkulering som fører til at produktet må deponeres – eller blir farlig avfall - må vi unngå helt. Deponi inngår ikke i en sirkulær løsning, sier Schach.

For tilgang til Materialdokumentet, kontakt Storebrand ved Petter Schach.

Grønn Byggallianse anbefaler også Grønn materialguide. Materialguiden hjelper arkitekter, rådgivere og utbyggere å velge miljøriktige materialer i tidligfase. 

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897

Relatert innhold