Gå videre til innhold
Månedens prosjekt brøyter vei for ombruk. Foro: Kyrre Sundal/MAD Arkitekter.
Månedens prosjekt brøyter vei for ombruk. Foro: Kyrre Sundal/MAD Arkitekter.

Nyhet -

Månedens prosjekt april 2021: Kristian Augusts gate 13

Nylig åpnet dørene til Norges mest ambisiøse ombruksbygg. I tillegg til å lete byen rundt etter brukte materialer og takle en rekke overraskelser, har Entra vist en forbilledlig vilje til å dele erfaringer fra prosjektet.

— Vi er nok aller mest stolte av at vi klarte å overoppfylle ombruksgraden i prosjektet. Det gikk mer eller mindre sport i å forsøke å fremskaffe brukte byggevarer, så et fantastisk engasjement og innsats fra alle involverte, forteller prosjektleder i Entra Håvar Haugen Espelid.

Jordens overforbruksdag finner først sted i august. Det er dagen da vi har brukt opp jordens ressurser for i år. Ser man kun på norsk forbruk, passerte vi dagen allerede 12. april. Og bygge- og eiendomssektoren står for en betydelig del av Norges voldsomme forbruk av ressurser.

Det er ingen tvil om at månedens prosjekt er et viktig prosjekt, som viser at det er fullt mulig å utvikle et attraktivt bygg med få nye ressurser. 

KA13 er forbildeprosjekt hos FutureBuilt, og det første bygget som følger FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg.

23. april åpnet bygget dørene, og du kan se opptak fra den digitale åpningen her.

Går opp ombruksløypa

I bygget har Entra gått opp løypa for ombruk på en rekke områder. Eksisterende bygningsmasse er rehabilitert, og det er oppført et tilbygg der en stor andel av komponentene er ombrukte byggevarer.

Bygningsdeler, inkludert bærende konstruksjoner, er i høy grad ombrukt direkte eller hentet fra andre prosjekter. Blant annet er det brukt hulldekker fra Regjeringskvartalet, og yttervegger i eksisterende bygg er beholdt, med unntak av vinduer.

På denne digitale befaringen kan du lære mer om de ulike tiltakene som er gjort for å ta best mulig vare på eksisterende materialressurser.

Nyttige erfaringer for andre

Månedens prosjekt har delt raust av sine erfaringer, noe som kommer hele næringen til gode.

— Ombruk i bygge- og eiendomssektoren er innovasjon i praksis. De omfattende endringene vi trenger kan bare skje om vi deler kunnskap, sier leder for kompetanseheving i Grønn Byggallianse Anne Solgaard.

Entra har blant annet delt sine i en erfaringsrapport. Prosjektet har bydd på mange overraskelser og blant annet hatt en lengre prosjekteringsfase enn vanlig. En utfordring var å finne produkter og å fremskaffe dokumentasjon både for tekniske egenskaper og for å kunne omsette produktene lovlig.

I rapporten finner du erfaringer fra de ulike fagområdene, som arkitektur, interiør, byggteknikk, rør og ventilasjon, elektro og heis, og landskap.

— Hvis vi skulle begynt på ny, tror jeg at vi ville forsøkt å sikre bedre tilgang på brukte produkter og byggevarer. Slik det ble måtte vi hele tiden veie for og imot, sett opp mot fremdriften i prosjektet. I og med det var utfordrende å få tak i dokumentasjon for brukte produkter, burde vi gitt slipp på enkelte produkter og løsninger tidligere, siden vi endte opp med å ikke kunne bruke alt på grunn av manglende dokumentasjon, forteller Haugen Espelid.

Blir læringsarena for bygg- og eiendomssektoren

I sommer flytter Grønn Byggallianse og FutureBuilt til KA13.

Sammen med Entra og utleier Spaces skal organisasjonene gjøre bygget til en læringsarena for bygg- og eiendomssektoren.

— Vi gleder oss til å være med og skape et fellesskap i KA13, ikke bare blant de som holder til i bygget, men for alle som vil lære om ombruk i bygg- og eiendomssektoren, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev.

Fakta:

Adresse: Kristian August gate 13

Sted: Oslo

Funksjon: Kontor

Byggherre: Entra

Prosjektledelse: Entra/Insenti

Ombrukskoordinator: Insenti

Byggentreprenør: Haandverkerne

Rørarbeider: Oslo Akershus rørleggerbedrift

Elektro: Kontakt El installasjon

Ventilasjon: Energima

Automasjon: Schneider Electric Norge

ARK: MAD Arkitekter AS

Miljørådgiver og LARK: Asplan Viak

IARK: Scenario

RIB: Rambøl

RIE: Heiberg & Tveter AS

RIV: Norconsult

Emner

Kategorier

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897

Relatert innhold