Gå videre til innhold
Brf Viva er et referanseprosjekt i Sverige for bærekraftige boliger. Beboerne kan dyrke egen mat i fellesareal og låne gratis el-sykler for sitt transportbehov.
Brf Viva er et referanseprosjekt i Sverige for bærekraftige boliger. Beboerne kan dyrke egen mat i fellesareal og låne gratis el-sykler for sitt transportbehov.

Nyhet -

Drifter svenskene byggene sine mer effektivt enn vi gjør i Norge? Grønn Byggallianse tok med medlemmer til Gøteborg på studietur.

I slutten av august arrangerte Grønn Byggallianse studietur for Grønn eiendomsdrift til Gøteborg. 20 påmeldte deltok og gruppen fikk kunnskap om teknologisk kreative løsninger i prisvinnende bygg. 

Torp Värdcentral i Lerum - Hemsö

Torp Värdcentral vant prisen «Årets BREEAM In-Use bygg» i den svenske kåringen av «Årets miljøbygg» i 2021. Bygget er fra 1983 og har gjennomgått en teknisk rehabilitering. Målet med rehabiliteringen var å oppnå sertifiseringsnivået Breeam In Use - Very Good. Ved å bytte ut belysning til LED-pærer, samt installere et solcelleanlegg og nye ventilasjonsanlegg med varmepumper sank energibruken betydelig.

BRF Viva-Riksbyggen

Brf Viva er et referanseprosjekt i Sverige for bærekraftige boliger. Bygget består av 132 leiligheter og sto ferdig i 2019. Bygget er sertifisert som «miljøbyggnad Guld» blant annet fordi bygget bruker en tredel mindre energi enn de svenske byggereglene. Bygget er planlagt for 100-års levetid og har hatt høye klimaambisjoner. Opprinnelig ønsket utvikler mye bruk av tre for å redusere klimagassutslippene, men en skrånende tomt gjorde dette svært krevende. Derfor valgte de å bygge med lavkarbonbetong som har 30% lavere CO2 utslipp enn vanlig betong.  Det er lagt vekt på at beboere skal kunne klare seg uten bil i hverdagen og har derfor en stor og praktisk sykkelparkering kombinert med mobilitetstjeneste der beboere kostnadsfritt kan benytte el-sykler både med og uten kasse. Bygget har også en kreativ energiløsning med gjenbruk av bussbatterier som energilager for lokal strømproduksjon fra solceller. Uteområdene er opparbeidet slik at beboere kan dyrke egen mat, og med formål om å redusere overvann og styrke naturmangfoldet. A Working Lab - Akademiska hus

Akademiska hus er ett av de største eiendomsselskapene i Sverige og og utvikler og drifter bygg i universitet og forskningssektoren. Høsten 2019 ble innovasjonsarenaen A working Lab i Gøteborg ferdigstilt. Bygget er et såkalt "co-working space" og er en arena for innovasjon, forskning og kunnskapsdeling mellom organisasjonslivet, akademia, næringsliv og andre samfunnsaktører. A working Lab er et smarthjem-bygg med digital infrastruktur, BIM i forvaltning, 3D-scanning av prosjektet som blir brukt i driften. Bygget har et bruttoareal på 11 700 m2 og med lokal produksjon fra solceller er dette blitt et veldig energieffektivt bygg med energibruk ned til < 35 kWh/m2/år. 


Emner

Kontakter

Morten Nordskag

Morten Nordskag

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Politikk og kommunikasjon 901 800 27
Katharina Th. Bramslev

Katharina Th. Bramslev

Pressekontakt Daglig leder +47 977 58 897

Relatert innhold