Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

I forrige uke var det kurs i BREEAM Community-systemet. Flere utviklere har i det siste kontaktet NGBC og vist interesse. Her fra kurset i forrige uke med Oddrun Helen Hagen og Anders Nohre -Wallden i spissen.

BREEAM Communities og norsk planprosess

​Det er økt interesse for BREEAM Communities som et verktøy for å systematisere arbeidet med bærekraft i områdeutvikling. Vi har fulgt utviklingen siden 2013/14 og ser nå en klar dreining, sier utviklingssjef i NGBC Anders Nohre-Wallden.

Stig Tore Røe fra Siemens på Byggherrenes scene. Foto Audun Braastad.

Byggherrenes scene rettet søkelyset mot smarte bygg og innovative miljøprosjekter

Byggherrene sine utfordringer med smarte og innovative miljøprosjekter, ble satt i fokus under arrangementet «Byggherrenes scene» som ble gjennomført for første gang på Eliaden 29. mai. Her fikk Kjeldsberg Eiendom, DNB Næringseiendom, Høegh Eiendom og Oslo Kommune Omsorgsbygg stille spørsmål direkte til rådgivere og leverandører, som en etter en entret scenen og svarte på deres spørsmål.

Bilde: Vasakronan/White

FoU-innsikt 5: Grønne svensker er glade svensker

I et svensk forskningsprosjekt gjør deltagerne samme oppgaver i lokaler i bygg med og uten miljøklassifisering, og lokalene de sitter i har nøyaktig samme temperatur og luftkvalitet. Hvor fornøyde de er med lufttemperaturen er likevel forskjellig. Leietagere med et miljøengasjement, er mer fornøyd med temperaturen når de sitter og gjør oppgaver i grønne bygg enn i bygg uten miljøfokus.

Inteiør fra Schweigaards gate 21/23 som er Norges første BREEAM-NOR Excellent næringsbygg. Bygget vant Statens Byggeskikkpris i 2014. Foto: Trond Joelson/Byggeindustrien

FoU-innsikt 4: Kanskje Europamestere i å måle bærekraft-indikatorer?

Etter å ha gjennomgått 18 årsverk med forskning på hva leietagere mener om grønne bygg, konkluderer en artikkel fra 2016 med at de miljømerkede byggene oppnår bedre luftkvalitet, øket produktivitet og øket fysisk velvære. Grønn Byggallianse arbeid med kartlegging av nøkkeltall for bærekraft. Det vil gjøre oss i stand til å føre bevis for bedret ytelse i miljømerkede bygg i Norge.

Olav M. Troviks vei 68 og 70: De to nye høyblokkene i tre  sto ferdige våren 2018, og er på 11 respektive  9 etasjer. Første etasje i nr 70 skråner ned mot terrenget på baksiden.

Månedens bygg mai 2018: SiO - Nye Kringsjå studentboliger

Første byggetrinn av studentbyen har et energiforbruk beregnet til 80kWh, og behov for levert energi på 46kWh. Klimagassutslippet for "som bygget" viser til 52% lavere utslipp enn referansebygget. SiO har studentvelferd som formål, og studentene er i flertall i styret. De er opptatte av målet om en reduksjon av CO2-utslippene; mellom 4 og 5 mill. kr av semesteravgiften investeres i solceller.

Illustrasjon av det nye regjeringskvartalet fra februar 2018. Foto: Statsbygg / Team Urbis

Regjeringskvartalet viser vei mot et bærekraftig samfunn

​Statsbygg melder at de ønsker en helhetlig miljøsatsing på det nye regjeringskvartalet. Blant annet er Statsbygg i dialog med prosjekteier KMD om å sertifisere prosjektet til BREEAM Excellent. Dette er et svært positivt signal fra en viktig aktør.

- Nå ønsker vi å ta et enda tydeligere samfunnsansvar også for de grønne miljøtiltakene, sier Johan Bruun, administrerende direktør i Boligbyggelaget Usbl.

Usbl tilbake som medlem i Grønn Byggallianse

- Usbl har i 70 år vært opptatt av miljø i form av å dele på ressursene og skape gode miljø i og mellom husene vi bygger. Nå ønsker vi å ta et enda tydeligere samfunnsansvar også for de grønne miljøtiltakene, og derfor er det helt naturlig for oss å bli medlem i Grønn Byggallianse og tilslutte oss de 10 strakstiltakene for boligutviklere, sier Johan Bruun, adm. direktør i Boligbyggelaget Usbl.

De første bikubene er allerede utplassert på Steinerud. Fra venstre: prosjektleder Jon Solsrud, økonomi- og eiendomsdirektør Robert Hansson, eiendomssjef Bjørn Knutsen, forvaltningssjef Erling Nordstrand, og prosjektleder Per Reitan.

– Viktig at Diakonhjemmet står tydelig fram med sine miljøambisjoner

​Diakonhjemmet tilslutter seg 10 strakstiltak i Eiendomssektorens veikart mot 2050. – Det er viktig for Diakonhjemmet å stå tydelig frem med våre miljøambisjoner, sier økonomi- og eiendomsdirektør Robert Hansson. Prosjektleder Jon Solsrud kompletterer: – Det handler veldig mye om å få miljøaspektet inn i tankesettet under planlegging og gjennomføring av byggeprosjekter, sier han.

Katharina Thøgersen Bramslev ble daglig leder for begge organiasjonene allerede i april.

Tar vare på begge navn når Grønn Byggallianse og NGBC slås sammen

Når Grønn Byggallianse og Norwegian Green Building Council blir én organisasjon fra 1. juli av, vil begge merkevarene leve videre. Lokasjon blir Greenhouse Oslo. I denne artikkelen på Bygg.no forteller daglig leder Katharina Bramslev mer om den nye organisasjonen.

Fullt på workshop i Oslo: Whitney Austin Gray fra WELL Faculty, USA drar i gang workshopen til fullsatt sal.

Føl deg WELL

Det vi spiser, hvordan vi lever, stressnivået vårt og hvor mye vi sover, påvirker oss så mye at det kan påvirke genene våre hele 70 %, sier Whitney Austin Gray fra WELL Faculty, USA.

Enova med nytt program for eksisterende bygg

Enova med nytt program for eksisterende bygg

​Enovas nye programtilbud "Beste tilgjengelige teknologi i eksisterende bygg" åpnes for søknader i begynnelsen av juni. Første søknadsfrist er 15. Juli. Det nye tilbudet erstatter programmet "Støtte til eksisterende bygg". Endringen innebærer at Enova fra nå av vil prioritere de som tar i bruk beste tilgjengelige teknologi ved rehabilitering og oppgradering.

Daglig leder i NGBC og Grønn Byggallianse, og snart ny sammenslått organisasjon, Katharina Bramslev.

NGBC og Grønn Byggallianse flytter til Greenhouse Oslo

​Norwegian Green Building Council (NGBC) og Grønn Byggallianse signerte torsdag 26. mai kontrakt for innflytting i Greenhouse Oslo i Landbrukskvartalet, med Enterspace. I tillegg ble det signert en intensjonsavtale med Landbrukskvartalet Utvikling, om at NGBC og Grønn Byggallianse skal være involvert i den videre utviklingen av området.

Vis mer