Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Rehabiliteringsprosjektet Markeveien 1B i Bergen. Foto: Arkitekturfoto

Månedens prosjekt: Markeveien 1B

I rehabiliteringsprosjektet Markeveien 1B i Bergen har DNB Livsforsikring investert mye i de opprinnelige ressursene fremfor å bruke nye ressurser. Det har gjort at de sitter igjen med et teknologisk avansert lavenergibygg samtidig som historien til bygget er bevart og blitt en tydelig del av byggets identitet.

Dette er et godt tidspunkt for nye folkevalgte å ta den grønne ledertrøya på.  Vi gir tre råd for hvordan kommuner kan kutte i klimagassutslipp og spare natur.

Tre bærekraftsråd til nye folkevalgte

Vi gir tre råd til nye folkevalgte som vil bidra til å kutte i klimagassutslipp og spare natur. 1. Fjern plan- og byggesaksgebyrer for dokumentert grønne bygg og lag en ekspressordning for saksbehandling av disse. 2. Still krav om dokumentert bærekraft i oppføring eller ombygging av kommunens egne bygninger. 3. Krev energiklasse A for nybygg og C for eldre bygg når kommunen leier arealer.

Olje- og energiminister Terje Aasland kommer for å dele ut prisen til Årets grønne driftsteam på Grønn driftskonferanse 14. november. Her fra fjorårets utdeling. Foto: Grønn Byggallianse

Dette er de nominerte til Årets grønne driftsteam 2023

Hvert år gir Grønn Byggallianse prisen Årets grønne driftsteam til et team som utmerker seg gjennom sitt arbeid med å redusere miljøbelastningen til bygg. I år deles prisen ut for ellevte gang.
Nå er kandidatene for årets pris klare. Juryen har landet på tre finalister:
Newsec: Team Romsås senter Entra: Team Fredrik Selmers vei 4 og 6, Brynsengfaret 6, Grensesvingen 26 og Fyrstikkalleen 1

Ombruk av eksisterende materialer og bygningsstruktur har vært viktig i prosjektet. Foto: Smedvig Eiendom

Månedens prosjekt august: Innoasis

Innoasis er et eksempel på hvordan man kan gjøre gråstein til gull. Bygget var et nedslitt betongbygg fra 70-tallet, engang hovedkvarter for Oljedirektoratet. Gjennom en kreativ rehabilitering har bygningen blitt forvandlet til et svært spennende og fleksibelt lokale, med moderne kontorer, møteplasser for en rekke arrangementer og kafe for alle i nabolaget. Fra å spille en viktig rolle med å dra N

Oslo kommune foreslår krav til lokal energiproduksjon i ny kommuneplan. Bildet viser solceller på taket til PowerHouse Kjørbo. Foto: Grønn Byggallianse

Klimabestemmelser i arealdelen av Oslos kommuneplan: klimakrav må suppleres med gulrøtter!

Som vi skrev i en leder nylig, så har kommuner betydelig makt i klimapolitikken, eksempelvis gjennom kommuneplanens arealdel. Når den endelige politiske beslutningen er tatt, blir bestemmelsene i slike planer gjeldende for all utvikling i kommunen de neste ti år. Nå har Oslo lagt ut sitt forslag til ny arealdel på høring, og allerede er vi i gang med å vurdere klimabestemmelsene. Under følger noen

Resultatet av kommune- og fylkestingsvalget i september vil ha stor innflytelse på om Norge når klima- og miljømålene innen 2030, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Leder: Kommende kommunevalg kan avgjøre om vi når klimamålene

Kommune- og fylkestingsvalget i september betyr mye for hvilken klimapolitikk Norges kommuner fører de neste fire årene, og vi tror resultatet av valget vil ha stor innflytelse på om Norge når klima- og miljømålene innen 2030. I Norge har kommuner stor makt til å kutte i klimagassutslipp om de vil. Oslo kommune tar nå i bruk kommunens arealplan og foreslår en rekke nye klima- og miljøkrav.

Grønn Byggallianse deltar på Arendalsuka 2023. Kom på arrangementer der vi deltar, eller ta kontakt om du vil treffe oss! Foto: Mona Hauglid/Arendalsuka

Møt Grønn Byggallianse på Arendalsuka 2023

Mandag 14. august sparkes Arendalsuka i gang. Som tidligere år er Grønn Byggallianse samarbeidspartner i bransjesammenslutningen Bygg Arena Arendal, som består av 41 selskaper i bygg-, anlegg- og eiendomssektoren (BAE). I tillegg til Bygg Arena Arendals arrangementer deltar Grønn Byggallianse på flere andre programposter under Arendalsuka.
Tirsdag 15. august
Tirsdag morgen braker det løs når

Fantoftparken i Bergen. Foto: LINK arkitektur

Månedens prosjekt juni: Fantoftparken

Like utenfor Bergen sentrum ligger kontorbygget Fantoftparken. Fantoftparken er et nullutslippsbygg med egenprodusert energi og utstrakt bruk av massivtre. I juni mottok prosjektet BREEAM-NOR Outstanding-sertifikat, som er miljøsertifiseringens høyeste nivå.
– Arbeidet med bærekraft har gitt Nordr et mer attraktivt bygg – både for leietakerne som er opptatt av at lokalene er miljøvennlige og i

Kvalitetsrosen – verktøyet for å prioritere bærekraft i tidlig fase

Kvalitetsrosen – verktøyet for å prioritere bærekraft i tidlig fase

Hensyn til bærekraft har blitt et viktig premiss i byggeprosjekter. Strengere myndighetskrav, krav fra banker og investorer, økt etterspørsel fra miljøbevisste leietakere og mål i egne virksomhetsstrategier om å redusere miljøavtrykket må svares ut. Forsterket innsats for å oppnå økt bærekraft resulterer også i at mange lurer på hvor man skal starte og hvordan prioritere.

Grønn Byggallianse

Strakstiltakene er en del av Eiendomssektorens veikart mot 2050, som viser veien mot bærekraftsmålene.

Åtte nye selskaper forplikter seg til klima- og miljøtiltak

Stadig flere selskaper signerer strakstiltakene utviklet av Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse. Hittil i 2023 er åtte nye selskaper kommet til. Totalt er det nå 115 tilslutninger til strakstiltakene.  
Strakstiltakene er en del av Eiendomssektorens veikart mot 2050 og er utviklet av Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse for å bidra til grønn omstilling i næringen. Aktørene som har signert strak

Leder: Koster BREEAM mer enn det smaker?

Leder: Koster BREEAM mer enn det smaker?

De senere årene har vi sett en markant økning i antall byggherrer som har valgt å sertifisere sine bygg- og anleggsprosjekter etter BREEAM-NOR, BREEAM-In-Use eller BREEAM Infrastructure. Tilbakemeldingene vi får, er at det er tre viktige grunner til det:

1) BREEAM er et nyttig verktøy for byggherren til å prioritere mellom kvaliteter
Det er sjeldent vi ser at et prosjekt er best på alle

Sophie Radich skole er en ungdomsskole med plass til 720 elever. Foto: Nils Petter Dale

Månedens prosjekt: Sophie Radich skole

Da Lillestrøm kommune skulle bygge ny ungdomsskole ønsket de seg et skolebygg med gode miljøegenskaper og krav om 50 prosent reduksjon i klimagassutslipp sammenlignet med et referansebygg. Resultatet ble en skole bygget i massivtre og hele 52 prosent reduksjon i klimagassutslipp. I tillegg har prosjektet klart å levere på målet om å restaurere stedegen natur.

Vis mer