Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Nytt bygningsenergidirektiv vil føre til at offentlige bygninger og mange næringsbygg får et krav om å ettermontere solceller på tak fra 2027. Foto: Unsplash

Enighet om revisjon av bygningsenergidirektivet i EU


7. desember ble det oppnådd enighet mellom Europaparlamentet og de 27 medlemslandene i EU om en foreløpig avtale om revisjon av bygningsenergidirektivet (EPBD). Målet med revisjonen har vært å gjøre bygningsmassen i EU klimanøytral innen 2050, i tråd med EUs mål om å redusere klimagassutslippene til netto null innen midten av århundret.
Den endelige teksten er mindre ambisiøs enn forslage

Ved Grev Wedels plass 9 har de løftet bygget fra energimerke D til B der den eneste endringen på bygningskroppen har vært utskifting av glasstaket i atriet. Foto: Kyrre Sundal

Månedens prosjekt: Grev Wedels plass 9

I rehabiliteringen av Grev Wedels plass 9 i Oslo har Storebrand Eiendom hatt høye miljøambisjoner. Energikarakteren er løftet fra D til B og reell energibruk er redusert med minst 60%. Bygningen som tidligere huset Astrup Fearnley-museet er i revitalisert som et attraktivt og fremtidsrettet kontorbygg.

Vestres møbelfabrikk The Plus kan kalle seg verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Foto: Einar Aslaksen

En samtale om verdien av grønne bygg og arbeidsplasser

I oktober mottok Vestre sertifikatet for den høyeste miljøklassifiseringen et bygg kan oppnå – BREEAM Outstanding. The Plus er dermed det første og antakelig det eneste fabrikkbygget i verden som oppfyller sertifikatets krevende miljøkrav og standarder for trygge, helsefremmende og gode fysiske arbeidsmiljøer.

Hvis politikere og næringsliv ser mulighetene og ikke begrensninger i det klimautvalgets rapport beskriver, vil omstillingen til lavutslippssamfunnet kunne gi nye muligheter for verdiskaping, og det trenger ikke å gå bekostning av en bedre hverdag.

Vi har fortsatt et valg

Hvis politikere og næringsliv ser mulighetene og ikke begrensninger i det klimautvalgets rapport beskriver, vil omstillingen til lavutslippssamfunnet kunne gi nye muligheter for verdiskaping, og det trenger ikke å gå bekostning av en bedre hverdag.

Vinneren ble annonsert av statssekretær i olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther (Ap) under Grønn driftskonferanse.

Team Ski Storsenter er årets grønne driftsteam

Prisen for Årets grønne driftsteam 2023 gikk til team Ski Storsenter fra Olav Thon Eiendom. Vinneren ble annonsert av statssekretær i olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther (Ap) under Grønn driftskonferanse 14. november 2023.

daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev presenterte resultatene fra Fang energityven på Grønn driftskonferanse 14. november

840 millioner kroner ut av vinduet i unødig energibruk

Fang energityven 2023, en landsdekkende kampanje i regi av Grønn Byggallianse, har avdekket at landets gårdeiere kunne ha spart 840 millioner kroner dersom de hadde gjennomført enkle og tilnærmet gratis energisparetiltak. – Et overraskende høyt tall, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse.

Ketil Søyland er hentet inn for å lede anleggssatsingen i Grønn Byggallianse. Foto: Norconsult

Ketil Søyland skal lede anleggssatsingen i Grønn Byggallianse

Ketil Søyland er hentet inn for å lede anleggssatsingen i Grønn Byggallianse. - Det er i tidligfase av anleggsprosjekter de store klima- og naturgevinstene kan tas ut. Mye av min tid kommer derfor til å bli brukt til å støtte opp under og sikre merverdi av å jobbe systematisk, dokumentere og måle forbedring i anleggsbransjen. Der er verktøyet BREEAM Infrastructure til stor hjelp, forteller Søyland

Bilde: Kommunegården i Sandvika. BREEAM-NOR Outstanding. Foto: Insenti

21. november oppdateres BREEAM-NOR

Ny og forbedret versjon av BREEAM-NOR-manualen lanseres 21. november. I den nye versjonen er regjeringens definisjon av «nesten nullenergibygg» tatt inn og klimagassberegninger oppdatert med nye referanseverdier.

Borgafjellet barneskule på Os utenfor Bergen. Foto: Hundven Clements Photography

Månedens prosjekt: Borgafjellet barneskule

Da Bjørnafjorden kommune skulle bygge ny barneskole var ambisjonen tydelig og klar: Skolen skulle ha et sunt og godt inneklima for elever og ansatte. Dette har de lykkes med ved hjelp av å kombinere naturlig og mekanisk ventilasjon samt ved utstrakt bruk av massivtre.

Olje- og energiminister Terje Aasland (t.v) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide la frem regjeringens handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi på hovedkontoret til Oslo Havn 5. oktober. Foto: Stine Grimsrud/OED

Regjeringens handlingsplan for energieffektivisering er lagt frem: her er foreslåtte tiltak i bygg- og eiendomssektoren

Regjeringen har lagt fram Handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi. Den gjelder alle sektorer, men bygg- og eiendomssektoren er særlig omtalt. Grønn Byggallianse trekker her fram de punktene i handlingsplanen vi mener har størst betydning for bygg- og eiendomssektoren.
Nasjonalt mål om 30 prosent forbedret energiintensitet
Handlingsplanen gir et nasjonalt mål om

Vis mer